Donald Trump már New Yorkban van, a titkosszolgálat gyűrűjében érkezik a bíróságra

Ma ismertetik hivatalosan is Donald Trump korábbi republikánus elnökkel az ellene felhozott 34 vádpontot. A bíró kitiltotta a kamerákat, telefonokat, laptopokat a tárgyalóteremből, s a hírek szerint Trump csuklójára nem kerül bilincs, és rendőrségi fotó sem fog készülni. A republikánus politikusok kiállnak Trump mellett. A korábbi elnök az ügy nyomán mintegy nyolcmillió dollár extra adományt gyűjtött össze a 2024-es elnökjelölti kampányához.

2023. 04. 04. 9:48
null
FILES-US-POLITICS-TRUMP-INDICTMENT Fotó: CHANDAN KHANNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon sok New York-i rendőr nem akar részt venni ebben, meg akarják tagadni a parancsot. Egymás között arról beszélnek, hogy beteget fognak jelenteni, mert nem hajlandók részt venni Trump vádemelésében. Nem akarják megbilincselni, előállítani, ujjnyomatot venni tőle, képet készíteni róla – fogalmazott Laura Loomer amerikai jobboldali aktivista egy rendőrforrásra hivatkozva.

Hozzátette: 

Jelentős lehet ma az ügy miatt beteget jelentő rendőrök száma.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Donald Trump korábbi republikánus elnök körül egy 2016-os ügy miatt „áll a bál”, amikor állítólag ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárral fizette le Stormy Daniels pornószínésznőt hallgatásáért cserébe, ám mindezt kampánypénzből. Trump ma áll bíróság elé, ahol hivatalosan is ismertetik a 34 ellene hozott vádpontot.

 

A vádemelés csak csali egy másik bűncselekményhez?

A Yahoo News ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a „üzleti beszámolók meghamisításával” vádolt Trump ügye E szintű besorolás alá esik és vétségnek számít New Yorkban, ám ez „elfedhet egy mögöttes bűncselekményt is”.

A Yahoo News egy New York-i tisztviselőre hivatkozva azt írja: ugyan négy év börtönbüntetés kiosztható erre, de nagyon valószínűtlen, hogy akárkit is elítélnének ezért, ha először áll a bíróság előtt. 

A portál a forrásukra hivatkozva hozzáteszi, hogy Trumpot várhatóan nem bilincselik meg, nem kísérik fogdába, és nem készül majd róla rendőrségi fotó (mug shot) sem.

Sőt a Trump elleni vádakat indító Alvin Bragg kerületi ügyész a hírek szerint egyeztetett is erről az egykori elnököt szorosan védő titkosszolgálattal, hangsúlyozva, hogy minderre nem lesz szükség – amely egyébként bevett gyakorlat a „fehérgalléros” esetekben.

A Trump állítólagos vétségeit bűncselekményekké fokozó mögöttes bizonyítékok még mindig nem tisztázottak, és a vádirat ma, helyi idő szerint délután negyed háromkori felolvasásáig nem is lesznek.

Noha Trump szóvivője azt mondta, hogy a volt elnök jogi csapata nem látta a vádiratot és nem tájékoztatták őket a részletekről, Trump a Truth Social közösségi oldalon úgy fogalmazott, „Bragg kerületi ügyész kiszivárogtatta az ellenem hozott szánalmas vádirat különböző pontjait és információit”.

Az egykori elnök szerint ezen illegális cselekedet miatt pedig a kerületi ügyészt kellene vád alá helyezni.

 

Telefon, laptop használata tilos

A mai vádemelési eljárást lebonyolító Juan Merchan bíró szigorú rendet rendelt el a bíróságon. Eszerint a tárgyalóterembe nem lehet majd telefont, laptopot vagy bármilyen olyan eszközt bevinni, amivel a „hírszolgáltatás lehetséges”. Kamerákat lehet használni a tárgyalóteremben, de csak a vádismertetés előttig. Az indoklás szerint nem akarnak „cirkuszt csinálni” az eseményből.

Trump egyik ügyvédje, Joe Tacopina a Fox News amerikai hírtelevíziónak úgy fogalmazott:

Az elnök nagyon hangosan és érthetően fogja azt mondani: nem bűnös!

Hozzátette: számos indítvánnyal készülnek, ideértve az ügy elutasítását a helytelen vádemelési eljárásra és ügyészségi hibákra hivatkozva.

A Trump Tower előtt rendőrségi buszok, a körülötte lévő utcák kordonokkal elzárva, hatalmas a készültség New York-ban Donald Trump korábbi republikánus elnök miatt, aki az ellene hozott vádemelést hallgatja meg a bíróságon, 2023.04.04-én. (Fotó: Paul Ingrassia / Twitter)
A Trump Tower előtt rendőrségi buszok, a körülötte lévő utca kordonokkal elzárva, hatalmas a készültség New Yorkban Donald Trump korábbi republikánus elnök miatt, aki az ellene hozott vádemelést hallgatja meg a bíróságon 2023. április 4-én. (Fotó: Paul Ingrassia / Twitter)

Már a Trump Towerben

Az egykori elnök egyébként már tegnap délután, hatalmas készültség közepette megérkezett New Yorkba, ahol egyenesen a nevét viselő épületébe, a Trump Towerbe húzódott vissza. A politikushoz közel álló források szerint a mai bírósági látogatásig jogi csapata segítségével minden eshetőségre felkészülnek.

A republikánusok egyöntetűen kiálltak a korábbi elnök mellett. Szerintük politikai céljai vannak a Trump elleni „üldöztetésnek”.

„Minden konzervatívnak, republikánusnak és másként gondolkodónak aggódni kell a személyes szabadságáért” – írta Twitteren Tom Fitton jobboldali politikai aktivista. Szerinte emellett New York demokrata polgármestere „megfenyegette” azon Trump-szimpatizánsokat, akik New Yorkban vannak vagy oda készülnek az ügy kapcsán.

Az esetleges felbújtóknak egy egyszerű üzenetem van: fogjátok vissza magatokat. New York a mi otthonunk és nem a helytelen dühötök játszótere

fogalmazott Eric Adams polgármester.

Noha az egykori elnök támogatói körében hagyta el floridai birtokát, sőt New Yorkban is tömegek fogadták, a közösségimédia-oldalakon többen arra kérik őket, hogy maradjanak otthon, mert csak „összetűzésbe kerülhetnek a baloldali BLM és Antifa mozgalmakkal”.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus elnök, a 2024-es republikánus elnökjelöltségért induló politikus Floridában 2023. április 30-án (Forrás: Chandan Khanna/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.