Több sebből vérzik a német lap állítása Putyin likvidálásáról

Minden jel arra utal, hogy nem igazak azok a német lapértesülések, amelyek szerint az ukránok egy bombával felszerelt drón segítségével akarták meggyilkolni Vlagyimir Putyin elnököt Moszkvában.

Magyar Nemzet
2023. 04. 28. 7:35
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 27. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Viktor Hmarin, a RuszGidro (RusHydro) energetikai vállalat igazgatója tárgyal a moszkvai Kremlben 2023. március 27-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bild című német lap számolt be először arról, hogy vasárnap merényletet akartak elkövetni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, és kis híján sikerült is az akció. A jelentés szerint vasárnap délután Ukrajnában felbocsátottak egy UJ–22 típusú drónt – ami a legmodernebb ukrán közepes hatótávolságú drón, és amely akár 800 kilométer távolságra is képes elrepülni. A lap szerint a célpont egy újonnan épült ipari park volt Moszkva közelében, mindössze 500 kilométerre Ukrajnától.

Múlt héten hírszerzőink információkat kaptak arról, hogy Putyin a rudnevói ipari parkba utazott. Ennek megfelelően kamikaze drónunk felszállt, átrepült az Orosz Föderáció összes légvédelmén, és nem messze az ipari parktól lezuhant

– idézte a Bild Jurij Romanenko ukrán aktivistát, akiről azt mondják, hogy szoros kapcsolatban áll a kijevi hírszerző szolgálatokkal. 

A gyilkossági kísérlet azonban hamisnak bizonyul, legalábbis számos jel utal arra, hogy nem igaz. A Kreml tagadja, hogy bármilyen valóságalapja lenne a német lap értesülésének. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kijelentette, hogy rengeteg hasonló hamis hír kering az interneten mostanában, ezért nem tartják szükségesnek, hogy mindről tájékozódjanak. 

A Bild szerint 17 kilogramm robbanóanyaggal akarták megölni az orosz államfőt, és bár egy lezuhant drónt valóban találtak a környéken, robbanóanyagra utaló jeleket azonban nem. 

Ráadásul egy ilyen kísérlet után valószínűleg lemondanák az orosz elnök valamennyi nyilvános programját, ezzel szemben éppen a napokban jelentették be, hogy Vlagyimir Putyin beszédet mond a Vörös téren május 9-én. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Viktor Hmarin, a RuszGidro (RusHydro) energetikai vállalat igazgatója tárgyal a moszkvai Kremlben 2023. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.