A kampányidőszak közepére időzítették Donald Trump büntetőügyének tárgyalását

Újabb fejezetéhez érkezett a Donald Trump ellen folytatott politikai boszorkányüldözés: bűnügyi tárgyalását ugyanis 2024 márciusára tűzték ki. A dátum éppen arra az időszakra esik, amikor a republikánusok már teljes gőzzel kampányolnak az elnökjelöltségért. Mindebből nemcsak a Demokrata Párt, hanem Ron DeSantis is jól jöhet ki, aki szerdán jelentheti be hivatalosan, hogy beszáll a republikánus mezőnybe.

2023. 05. 24. 18:01
TRUMP, Donald
Manchester, 2023. április 28. A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Manchesterben tartott kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitűzték Donald Trump bűnügyi tárgyalásának időpontját: a tárgyalásra 2024. március 25-én kerül sor, azaz a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampány idején. A dátumot a manhattani bíróság közölte a korábbi amerikai elnökkel, aki a legesélyesebb, hogy megnyerje a republikánus előválasztást és ezzel újra indulhasson az Egyesült Államok elnöki székéért a jövő őszi választáson.

Ránk kényszerítették a március 25-i időpontot, az előválasztási szezon kellős közepén. Ezt választási beavatkozásnak hívják

– írta Trump a Truth Social közösségimédia-platformon.

A politikus régóta hangoztatja, hogy politikai boszorkányüldözés zajlik ellene, amelynek célja, hogy lenyomják a Republikánus Párt vezető jelöltjét. 2024 márciusa már a tárgyalási dátum kihirdetése előtt is különösen zsúfoltnak ígérkezett számára, hiszen a republikánus mezőny versenyzői sorra járják az amerikai államokat előválasztási kampányuk részeként.

Donald Trump ellen március végén emeltek vádat, majd pár nappal később ismertették az „üzleti beszámolók meghamisításával” kapcsolatos 34 vádpontot, amelyekben a korábbi elnök ártatlannak vallotta magát. A gyanú szerint a republikánus politikus még a 2016-os kampánya során ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt fizetett kampánypénzből Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag tíz évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Az Egyesült Államok történetében ez az első alkalom, hogy akár a jelenlegi, akár a korábbi elnököt büntetőjogilag felelősségre vonnának. Mindebből pedig nemcsak a demokraták, hanem Ron DeSantis is hasznot húzhatna, akit Trump legnagyobb riválisának tartanak a párton belüli versengésben – bár még nem jelentette be hivatalosan indulását. 

A floridai kormányzó várhatóan szerdán, helyi idő szerint 18 órakor közli a Twitteren, hogy megméreti magát a jelöltségért folyó küzdelemben, amelyben már hatan vesznek részt.

A Rasmussen Reports közvélemény-kutató cég május közepi felmérése alapján a republikánus szavazók 62 százaléka támogatja Trumpot, míg DeSantist mindössze 17 százalékuk. Ha az előző elnök Joe Bidennel mérkőzne meg 2024 őszén, Trump nyerne 44,2 százalékkal, míg korábbi ellenfele 42,8 százalékot szerezne a RealClearPolitics közvélemény-kutatási adatgyűjtő ismertetése alapján.

DESANTIS, Ron
Ron DeSantis floridai kormányzó Donald Trump kihívója lehet az előválasztáson (Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich)

Az említett büntetőeljárás egyébként csak egy szelete a Trump ellen nemrégiben indított vizsgálatoknak. A többi között azzal vádolják, hogy a kilencvenes évek közepén szexuálisan bántalmazta, majd évekkel később rágalmazta E. Jean Carrollt, az amerikai ELLE magazin korábbi munkatársát. Emellett a kongresszus az igazságügyi minisztériummal folytat vizsgálatot arról, hogy Donald Trumpnak milyen szerepe volt az amerikai törvényhozást ért 2021. január 6-ai ostromban, amelyben öt ember vesztette életét.

A The Wall Street Journal amerikai napilap beszámolója alapján vádemelésre lehet számítani Donald Trump ellen a házkutatási ügyben is. 

Az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei augusztus 8-án bejelentés nélkül jelentek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjában, ahol minden helyiséget átkutattak. A nyomozók több tucat doboznyi iratot foglaltak le, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint voltak köztük titkos és szigorúan titkos minősítésű dokumentumok, amelyek Trump elnöki időszakából származnak. Az igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozása a többi között arra irányul, hogy történt-e visszaélés nemzetbiztonságot érintő információval. A vizsgálat lebonyolításával megbízott különleges ügyész, Jack Smith az információ szerint végzett a bizonyítékok beszerzésével és a tanúk, a floridai ingatlan szinte minden alkalmazottjának kihallgatásával.

Ugyanazzal az igazságügyi minisztériummal állunk szemben, amelyik eltussolta Joe Biden vesztegetési botrányát, és mélyen hallgat a fia, Hunter Biden elleni vizsgálatokról

– jelentette ki Jesse Bailey Watters, a Fox News amerikai hírcsatorna politikai kommentátora. Elmondta: ugyanazok az ügynökök, akik elengedik a jelenlegi amerikai elnököt, hamarosan letartóztathatják potenciális ellenfelét.

 

Borítókép: A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Manchesterben tartott kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.