Az egész kormány belebukhat az erőszakba

A teljes szerb kabinet, de az is lehet, hogy még az elnök is belebukik a közelmúltbeli véres mészárlásokba Szerbiában – erről ír a helyi sajtó. A gyászos hétvégét követően az iskolák és a bevásárlóközpontok környékét megerősített számú rendőr védi.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 11:46
Serbian President Aleksander Vucic holds press conference
Serbian President Aleksander Vucic holds press conference Fotó: MILOS MISKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a háromnapos gyász az iskolai mészárlás és a közép-szerbiai gyilkosságok után a balkáni országban. Az államvezetés most egymás után jelenti be azon intézkedéseket, amelyekkel meggátolná, hogy ismét a mostaniakhoz hasonló vérengzések forduljanak elő. 

Alekszandar Vucsics legfrissebb javaslata, hogy a következő egy hónapon belül az emberek következmények nélkül leadhatják a rendőrségen az illegálisan tartott fegyvereiket, ha pedig ezt nem teszik meg akkor súlyos következményekkel fognak szembenézni. Azok, akiknek pedig fegyverviselési engedélyük van, éves szinten számolhatnak azzal, hogy ellenőrzik őket. Az erre szóló felhívásnak 48 órán belül eleget kell tenniük. 

Szerbiában egyébként megerősítik a rendőri jelenlétet az iskolák és a bevásárlóközpontok környékén.

Az országban azért van szükség a megerősített védelemre, mert az elmúlt pár napban két mészárlás is  történt. Az egyik szerdán, amikor egy 13 éves fiú lemészárolta nyolc diáktársát és az oktatási intézmény biztonsági őrét. A másik pedig csütörtökről péntekre virradó éjszaka, amikor egy 21 éves fiatal automata puskával kezdett ámokfutásba és ölt meg több embert Mladenovacnál.

Bármilyen szörnyűséget tett, a fiatalkorú elkövető ellen a szerbiai törvények szerint nem indítható bűnvádi eljárás, mert nem töltötte még be a 14. életévét. Sajtóhírek szerint nem is bánta meg tettét az elkövető. 

Szakértők úgy vélik, három lehetséges forgatókönyv áll előtte: az egyik, hogy továbbra is neuropszichiátriai kezelésben részesítik majd, a másik, hogy javítóintézetben helyezik el, és az is elképzelhető, hogy az orvosok úgy ítélik meg, hogy nincs szükség a kezelésére. Ebben az esetben visszatérhet a saját családjához. Ezután a gyámhatóság köteles részletes tervet készíteni a szülők támogatására a gyermek nevelésében – mondta a szerb közmédiának Dragan Vulevics szociális jogi szakértő.

A mladenovaci elkövetővel kapcsolatban a szerb elnök azt mondta: 

a gonosztevőt letartóztatták, és soha többé nem fogja látni a nap sugarát, nem fog kiszabadulni a börtönből. 

A többszörös gyilkost egyelőre 30 napos őrizetbe helyezték.

Vucsics a szerb közmédia híradójában a politikai következményekről is beszélt. Az oktatási miniszter már lemondott, s az államfő azt mondta, hamarosan újabb izgalmas politikai események várhatók. 

A szerb sajtó értesülései szerint három forgatókönyv is elképzelhető. Az egyik, hogy lemond a kormány, a másik, hogy lemond a kormány és Vucsics, de az is lehet, hogy csak a köztársasági elnök távozik. Ezekben az esetekben ismét előre hozott választások lehetnek Szerbiában, s a köztársasági elnök állítólag arra is figyelmeztette párttársait a Szerb Haladó Párt vezetésének hétvégi ülésén, hogy fel kell készülniük, hogy a következő időszakban ellenzéki pozícióból kell majd politizálniuk.

Az elnök a tervek szerint hétfő esti interjújában jelenti be, hogy milyen komoly politikai változások várhatók az országban. 

Ugyanúgy hétfőn, 18 órakor az Európa-párti ellenzék csendes demonstrációra hívja az ország lakosságát. Mint fogalmaztak, az ellen tiltakoznak, ahogy az államvezetés viszonyul a legújabb tragédiákhoz, s hogy szerintük azok a gyűlöletet és az erőszakot népszerűsítik. A kormány ezzel szemben azt üzeni, hogy az ellenzék csak felhasználja a tömeggyilkosságokat, hogy Alekszandar Vucsicsot támadhassa.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: Milos Miskov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.