Az USA is beszáll az ukrán pilóták kiképzésébe

Az Egyesült Államok támogatja azt a közös nemzetközi akciót, melynek célja ukrán pilóták kiképzése modern vadászrepülők, köztük F−16-osok vezetésére, közölte Joe Biden amerikai elnök a G7-csúcstalálkozón.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos bejelentést tett Ukrajnával kapcsolatban a Japánban tartott G7-csúcstalálkozón Joe Biden május 19-én pénteken. Az amerikai elnök elmondása alapján országa is beszáll abba a nemzetközi törekvésbe, mely az ukrán pilóták kiképzésére irányul. A terv szerint olyan modern, negyedik generációs vadászrepülők vezetésére fogják kiképezni a pilótákat, mint például az F−16-os vadászrepülő, írja a Politico című lap.

Egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú tiszt elárulta, hogy az ukrán pilótákat nem Amerikában fogják betanítani, a képzés Ukrajnán kívül, egy európai helyszínen zajlik majd, és hónapokig tart, valamint reményeik szerint heteken belül el is kezdhetik. 

Bár az Egyesült Államok márciusban már tesztelt két ukrán pilótát Arizonában, hogy felmérjék a repülési képességeiket, egy nagyobb, összehangolt képzés, melyben több pilóta venne részt, nagy fordulatot jelent a Biden-adminisztrációban, mivel eddig nemet mondott az ukrán pilóták célzott képzésére. A CNN amerikai hírcsatorna értesülései szerint a kongresszus a 2023-as költségvetésben forrást különített el az ilyen kiképzések finanszírozására.

A Politico kiemeli, hogy ezzel közelebb kerülnek ahhoz, hogy modern nyugati vadászgépeket küldjenek Ukrajnába, ami jelentősen megnövelné az ukrán légierő kapacitását. 

Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Joe Biden végül beadta a derekát és rábólintott, hogy szövetségesei amerikai gyártmányú F−16-os vadászgépeket szállítsanak Ukrajnába, ám egyelőre vonakodik attól, hogy saját gépeket küldjön. Ilyen potenciális országnak számít Norvégia, Dánia és Hollandia, ezek az államok ugyanis több olyan géppel is rendelkezik, amiket átadhatnának Ukrajnának.

Az ukrán kormány indoklása alapján az ország védelmében az F−16-osok sokféle szerepet tölthetnének be, mivel alkalmasak arra, hogy lelőjék a Kijev felé tartó orosz rakétákat és drónokat, valamint a Fekete-tengeren áthaladó gabonaszállítmányok védelmét is elláthatnák.

A pilóták amerikai kiképzéséről beszámoló tisztviselő elmondása alapján az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint partnereik arra törekednek, hogy a tavasz vagy a nyár folyamán biztosítsák Ukrajnának a támadó hadműveletekhez szükséges rendszereket és fegyvereket, valamint az azok kezeléséhez szükséges kiképzés jelentős részét. Hozzátette, az ukrán légierő fejlesztésével kapcsolatos egyeztetések jól mutatják, a szövetségesek azon vannak, hogy hosszú távon biztosítsák Ukrajna számára, hogy szuverén, független és biztonságos maradjon és képes legyen megvédeni magát és visszaverni a jövőbeli támadásokat.

Rishi Sunak brit kormányfő örömmel fogadta a bejelentést, mely szerint Amerika jóváhagyta az ukrán pilóták F−16-os gépeken történő kiképzését, Twitter-bejegyzése alapján az Egyesült Királyság az Egyesült Államokkal, Hollandiával, Belgiummal és Dániával együtt fog azon dolgozni, hogy az ukrán pilóták megszerezzék a szükséges készségeket. Egységesek maradunk – zárta sorait Sunak.

Borítókép: F–16-os vadászrepülőgép (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.