Az USA mégis meghunyászkodik Ukrajna előtt?

„Ha vannak hiányosságok, akkor szólnak nekünk, és mi mindent megteszünk, hogy ezeket pótoljuk” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a PBS televíziós csatornának adott interjújában. Csütörtökön Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta nyugati támogatóit, hogy nem szállítottak elegendő páncélozott járművet ahhoz, hogy megindíthassák az ellentámadást.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 11:03
BLINKEN, Antony
München, 2023. február 18. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén 2023. február 18-án. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PBS amerikai televíziós csatornának adott interjút Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön. A riporter többek között az ukrajnai háborús fejleményekről is kérdezte, felidézve Zelenszkij vádjait. Blinken szerint az első naptól fogva megtesznek mindent, hogy az ukránok rendelkezésére álljanak a harcok folytatásához szükséges eszközök.

A háború kezdete óta minden egyes lépésnél együtt dolgoztunk több mint ötven országgal, hogy a harc jellegétől, a helyszíntől és a szükségletektől függően alkalmazkodjunk, hogy biztosítsuk, hogy rendelkezzenek azzal, amire szükségük van. (…)  Ha vannak hiányosságok, akkor szólnak nekünk, és mi mindent megteszünk, hogy ezeket pótoljuk.

Emlékezetes, az USA eddig vonakodott olyan fegyvereket szállítani, amelyekkel Ukrajna orosz területeket is elérhet. A közelgő ukrán ellentámadással kapcsolatban egyébként sokan sokféleképp spekuláltak az elmúlt hetekben. Volodimir Zelenszkij csütörtökön közölte, Ukrajnának több időre van szüksége a régóta várt ellentámadás megindításához, mivel a hadsereg az ígért katonai segélyek átadására vár a szövetségesektől.

Az ukrán elnök szerint már most is megkezdhetnék az offenzívát, amely sikeres is lehetne, ám túl sok veszteséggel járna. A korábban beharangozott offenzíva meghatározó lehet a háború további kimenetelében, hiszen átrajzolhatja a hónapok óta változatlan frontvonalakat. Ezzel együtt komoly próbatétel is lenne Ukrajna számára, hiszen kiderülne, képes-e jelentős harctéri sikereket elérni a nyugati országoktól kapott fegyverekkel.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén 2023. február 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.