Nem csitul a szudáni válság, Dárfúrban fegyverkezésre szólították fel a lakosságot

Az ENSZ szerint már több mint egymillióan hagyták el otthonukat, több mint háromszázezren a szomszédos országokba menekültek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 28. 18:15
null
Kartúm, 2023. április 23. Füst gomolyog a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan idõre felfüggesztette. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-szudáni Dárfúr tartomány kormányzója vasárnap felfegyverkezésre szólította fel a polgári személyeket.

„Felszólítom Dárfúr népét, fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat, fogjanak fegyvert és védjék meg a tulajdonukat” – írta a Twitteren a jelenleg a hadsereghez közel álló Minni Minnavi egykori lázadóvezér.

A hat hete a két rivális tábornok, a katonai junta vezetője és a helyettese között dúló harcok által Kartúm mellett leginkább sújtott Dárfúrban a 2000-es években véres háború pusztított.

Az Al-Hadasz televízió értesülései szerint Dárfúrban a hétnapos tűzszüneti megállapodás ellenére folytatódnak a harcok a szudáni hadsereg és Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet között.

A harcok április 15-i kitörése óta az Abdel Fattáh al-Burhán vezette hadsereg és Mohamed Hamdan Dagalo milicistái – akik közül számosan a rettegett dárfúri dzsandzsavíd milícia tagjai voltak – között „mindenféle fegyverrel” folyik a harc helyik lakosok elmondása szerint.

Az ENSZ szerint a szemben álló felek oldalán egyaránt harcolnak felfegyverzett polgári személyek, törzsi, illetve lázadó fegyveresek, ami a polgárháború rémét vetíti előre egy olyan országban, ahol a Small Arms Survey (SAS) kutatóintézet szerint a 45 millió lakos 6,6 százalékának van lőfegyvere.

Az ACLED civil szervezet szerint a harcok hat hete alatt több mint ezernyolcszázan haltak meg, több mint a felük Dárfúrban.

A hadsereg már pénteken felszólította a nyugalmazott katonákat, hogy fogjanak ismét fegyvert.

Május elején az ország keleti részében a bedzsa törzsek tagjai tüntettek, hogy fegyvereket követeljenek Burhántól.

A konfliktus hat hete alatt több mint egymillióan hagyták el otthonukat, további több mint háromszázezren a szomszédos országokba menekültek az ENSZ szerint.

Szudánban, amely a világ egyik legszegényebb országa, a lakosságnak immár több mint a fele szorul humanitárius segélyre a túléléshez az ENSZ adatai szerint.

Abdel Fattáh al-Burhán és Mohamed Hamdan Dagalo egymás szövetségesei voltak Omar el-Besir diktátor 2019-ben történt megdöntésekor, a mostani konfliktust az RSF-nek a hadseregbe történő beintegrálása körüli viták váltották ki.

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok több hete tartanak Szudánban. (Forrás: MTI/AP/Marwan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.