Kázmér 2024. március 4.
logo

Szudánban a civilek védelméről született megállapodás

Erdélyi Ákos
Forrás: Reuters
2023.05.12. 11:53 2023.05.12. 12:04
Szudánban a civilek védelméről született megállapodás

A felek álláspontja továbbra is elég távol áll egymástól, közölték amerikai tisztviselők. A szaúdi Dzsidda kikötővárosban egy hétig tartó tárgyalásokat követően a szudáni hadsereg és a rivális félkatonai szervezet nyilatkozatot írt alá arról, hogy a további tárgyalások során rövid távú tűzszünetre törekednek, áll a Reuters jelentésében.

A tárgyalások után kiadott nyilatkozat szövege szerint a rivális felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy prioritásként kezelik a rövid távú tűzszünet elérését célzó megbeszéléseket, és hogy megkönnyítik a fontos humanitárius segélyek célba juttatását, valamint az alapvető szolgáltatások helyreállítását.

Az amerikai külügy közleménye szerint a felek arra fognak összpontosítani, hogy megállapodást kössenek egy legfeljebb tíznapos tényleges tűzszünetről.


Faisal bin Farhan szaúdi külügyminiszter a mai Twitter-bejegyzésében a tárgyalások és a civilek védelmére vonatkozó kötelezettségvállalást az első lépésnek nevezte. „A legfontosabb a megállapodásban foglaltak betartása, és a királyság addig fog dolgozni, amíg a biztonság és a stabilitás helyre nem áll Szudánban” – írta a szaúdi miniszter.
 

A szudáni hadsereg és a rivális félkatonai szervezet megállapodásukban leszögezték, hogy későbbi, kibővített megbeszéléseket terveznek az ellenségeskedések tartós beszüntetése érdekében. A közvetítők remélik, hogy sikerül megszervezni a biztonsági erők kivonulását a kórházakból és a klinikákból, csakúgy, mint a halottak tiszteletteljes eltemetését, mondta az amerikai tisztviselő, majd hozzátette, hogy a szaúdi és az amerikai közvetítőkkel együttműködő tárgyalók a következőkben a segélyszállítmányok védelmét szolgáló konkrét biztonsági intézkedésekről fognak egyeztetni.

Csütörtökön a főváros, Kartúm egyik elővárosát, Halfayát is érintették az összecsapások, bár kevésbé voltak intenzívek, mint a szerdai harcok. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a harcokban idáig több mint hatszázan vesztették az életüket, és több mint ötezren megsebesültek. A szudáni egészségügyi minisztérium szerint legalább négyszázötven ember halt meg Darfúr nyugati részén. Az ENSZ adatai szerint sokan elmenekültek Kartúmból és Dárfúrból, és míg hétszázezren az országon belül kényszerültek elvándorolni, százötvenezren a szomszédos országokba, jórészt Csádba menekültek. 

A véres belharcok Szudánban április közepén kezdődtek, miután a szudáni hadsereget irányító Abdel-Fattáh Burháni és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) parancsnoka, Mohamed Hamdan Daglo tábornok nem jutott megállapodásra a demokratikus átmenet kérdésében. 

Borítókép: Az előző napok harcaiban rommá vált ház a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, a 72 órás tűzszünet idején (Fotó: MTI/AP/Marvan Ali)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.