Szudánban a civilek védelméről született megállapodás

A felek álláspontja továbbra is elég távol áll egymástól, közölték amerikai tisztviselők. A szaúdi Dzsidda kikötővárosban egy hétig tartó tárgyalásokat követően a szudáni hadsereg és a rivális félkatonai szervezet nyilatkozatot írt alá arról, hogy a további tárgyalások során rövid távú tűzszünetre törekednek, áll a Reuters jelentésében.

Erdélyi Ákos
Forrás: Reuters2023. 05. 12. 11:53
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 25. Az elõzõ napok harcaiban rommá vált ház a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tûzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenõrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között. MTI/AP/Marvan Ali Fotó: Marvan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalások után kiadott nyilatkozat szövege szerint a rivális felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy prioritásként kezelik a rövid távú tűzszünet elérését célzó megbeszéléseket, és hogy megkönnyítik a fontos humanitárius segélyek célba juttatását, valamint az alapvető szolgáltatások helyreállítását.

Az amerikai külügy közleménye szerint a felek arra fognak összpontosítani, hogy megállapodást kössenek egy legfeljebb tíznapos tényleges tűzszünetről.


Faisal bin Farhan szaúdi külügyminiszter a mai Twitter-bejegyzésében a tárgyalások és a civilek védelmére vonatkozó kötelezettségvállalást az első lépésnek nevezte. „A legfontosabb a megállapodásban foglaltak betartása, és a királyság addig fog dolgozni, amíg a biztonság és a stabilitás helyre nem áll Szudánban” – írta a szaúdi miniszter.
 

A szudáni hadsereg és a rivális félkatonai szervezet megállapodásukban leszögezték, hogy későbbi, kibővített megbeszéléseket terveznek az ellenségeskedések tartós beszüntetése érdekében. A közvetítők remélik, hogy sikerül megszervezni a biztonsági erők kivonulását a kórházakból és a klinikákból, csakúgy, mint a halottak tiszteletteljes eltemetését, mondta az amerikai tisztviselő, majd hozzátette, hogy a szaúdi és az amerikai közvetítőkkel együttműködő tárgyalók a következőkben a segélyszállítmányok védelmét szolgáló konkrét biztonsági intézkedésekről fognak egyeztetni.

Csütörtökön a főváros, Kartúm egyik elővárosát, Halfayát is érintették az összecsapások, bár kevésbé voltak intenzívek, mint a szerdai harcok. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a harcokban idáig több mint hatszázan vesztették az életüket, és több mint ötezren megsebesültek. A szudáni egészségügyi minisztérium szerint legalább négyszázötven ember halt meg Darfúr nyugati részén. Az ENSZ adatai szerint sokan elmenekültek Kartúmból és Dárfúrból, és míg hétszázezren az országon belül kényszerültek elvándorolni, százötvenezren a szomszédos országokba, jórészt Csádba menekültek. 

A véres belharcok Szudánban április közepén kezdődtek, miután a szudáni hadsereget irányító Abdel-Fattáh Burháni és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) parancsnoka, Mohamed Hamdan Daglo tábornok nem jutott megállapodásra a demokratikus átmenet kérdésében. 

Borítókép: Az előző napok harcaiban rommá vált ház a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, a 72 órás tűzszünet idején (Fotó: MTI/AP/Marvan Ali)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.