Olyan országba látogatott Macron, ahol nem járt még francia elnök

Az ukrajnai háború kezdete óta Párizs igyekszik minden olyan kormánnyal tárgyalni, amely nem ítéli el egyértelműen az orosz agressziót.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 21. 18:36
null
Mongolia's President Ukhnaagiin Khürelsükh (L) and France's President Emmanuel Macron (2nd L) inspect the guard of honour during a ceremonial welcome at the Government Palace in Ulaanbaatar on May 21, 2023. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) Fotó: AFP/Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid, de jelentőségteljes látogatásra Mongóliába érkezett vasárnap Emmanuel Macron francia elnök. Ő az első francia államfő, aki a Kína és Oroszország közé ékelődött ázsiai országba látogat. Az ulánbátori repülőtéren történt ünnepélyes fogadtatás után a francia vendég Uhnágín Hürelszüh mongol államfővel együtt  ceremónián vett részt, amelyet a mongol függetlenség hőséről, Damdin Szühebátorról elnevezett téren tartottak meg. Macron a G7-országcsoport hirosimai csúcstalálkozójáról utazott Ulánbátorba.

Az ukrajnai háború kezdete óta Franciaország igyekszik tárgyalni minden olyan országgal, amely nem ítéli el egyértelműen Moszkva agresszióját, a mongóliai látogatás is ennek a része. A látogatás célja továbbá francia részről a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése a zöldgazdaságba való átmenet a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a polgári biztonság területén.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron vendéglátójával vasárnap kora este tárgyal, majd meglátogatja a XIII. századi mongol hódító, Dzsingisz kán múzeumát. Tárgyalást folytat Luvszannamszrajn Ojun-Erdene miniszterelnökkel, végül késő este visszautazik Párizsba. Az Élysée-palota közleménye szerint a látogatásnak nagyon fontos geostratégiai tétje van, olyan, amely illeszkedik Párizs azon szándékába, hogy lazítson az Oroszország által a szomszédjaira gyakorolt nyomáson és megnyissa számukra a választás lehetőségét.

Az elnöki hivatal szerint Mongólia része az európai beszerzési források változatossá tétele stratégiájának, a szuverenitás biztosításának az energiahordozók terén. Az Orano francia nukleáris konszern uránbányászati projekten dolgozik mongol területen.

Mongólia iránt az elmúlt években az Egyesült Államok is növekvő érdeklődést mutatott a Peking befolyásának csökkentésére irányuló stratégiája keretében. Jelenleg a teljes mongóliai export 86 százaléka Kínába irányul, a kínai vásárlások felét a szén teszi ki. Franciaország és Mongólia 1965-ben létesített diplomáciai kapcsolatot.

Borítókép: Uhnágín Hürelszüh mongol államfő fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt Ulánbátorban 2023. május 21-én (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.