Terrortámadási kísérlet a Barátság kőolajvezeték ellen

A világ leghosszabb kőolajvezetékéről van szó, mely többek közt hazánk olajellátásáért is felel.

2023. 05. 10. 14:20
null
Százhalombatta, 2022. május 24. A Barátság II. kõolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorcselekményt kíséreltek meg végrehajtani a Barátság (Druzsba) kőolajvezeték egyik töltőpontján – számolt be szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség a Transznyeft orosz olajvezeték-üzemeltető vállalat jelentésére hivatkozva. Igor Demin, a vállalat szóvivője a hírügynökséget arról tájékoztatta:

Kora reggel terrorcselekményt kíséreltek meg elkövetni a Druzsba kőolajvezeték brjanszki rakodópontján.

Hozzátette: az incidensben senki sem sérült meg, a körülményeket vizsgálják az illetékes hatóságok. Korábban az orosz portálok a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írták, hogy a kőolajvezeték egyik töltőállomásán három üres olajtárolót ért támadás szerdán, ám sem szivárgást, sem tüzet nem tapasztaltak.

A Barátság csővezeték négyezer kilométeres hosszával a világ leghosszabb kőolajvezetéke. Az 1960-as években épült, hogy olajat szállítson Kelet-Európába a szocialista országoknak, ám azóta a nyugat-európai térséget is elérte. Az első magyarországi szakaszát 1962-ben fejezték be, 1964-ben helyezték üzembe. Hazánkba Ukrajnán keresztül érkezik a kőolajvezeték, mely Magyarország mellett Szlovákiába ágazik el. Üzemeltetője az orosz állami tulajdonú Transznyefty.

2023 februárjában a vezetéken keresztül Lengyelországba irányuló szállítást Oroszország leállította, azonban tavaly rövid ideig a magyarországi szállítások is szüneteltek, miután a nyugati szankciók miatt Moszkva nem tudta fizetni a tranzitdíjat.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta nem ez volt az első alkalom, hogy támadás érte vagy szabotázsakció készült a vezeték ellen. Az orosz média tavaly júniusban szintén arról számolt be, hogy az oroszországi Brjanszk megyében megpróbálták felrobbantani, akkor három robbanás is történt a Druzsbán, melyek során az egyik transzformátorállomás is megrongálódott. A júniusi incidenst megelőzően tavaly áprilisban is hasonló támadásról számolt be a nemzetközi sajtó, akkor egy olajtároló gyulladt ki Brjanszkban.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.