Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Terrortámadási kísérlet a Barátság kőolajvezeték ellen

Dócza Edith Krisztina
2023.05.10. 14:20 2023.05.10. 14:50
Terrortámadási kísérlet a Barátság kőolajvezeték ellen

Terrorcselekményt kíséreltek meg végrehajtani a Barátság (Druzsba) kőolajvezeték egyik töltőpontján – számolt be szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség a Transznyeft orosz olajvezeték-üzemeltető vállalat jelentésére hivatkozva. Igor Demin, a vállalat szóvivője a hírügynökséget arról tájékoztatta:

Kora reggel terrorcselekményt kíséreltek meg elkövetni a Druzsba kőolajvezeték brjanszki rakodópontján.

Hozzátette: az incidensben senki sem sérült meg, a körülményeket vizsgálják az illetékes hatóságok. Korábban az orosz portálok a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írták, hogy a kőolajvezeték egyik töltőállomásán három üres olajtárolót ért támadás szerdán, ám sem szivárgást, sem tüzet nem tapasztaltak.

A Barátság csővezeték négyezer kilométeres hosszával a világ leghosszabb kőolajvezetéke. Az 1960-as években épült, hogy olajat szállítson Kelet-Európába a szocialista országoknak, ám azóta a nyugat-európai térséget is elérte. Az első magyarországi szakaszát 1962-ben fejezték be, 1964-ben helyezték üzembe. Hazánkba Ukrajnán keresztül érkezik a kőolajvezeték, mely Magyarország mellett Szlovákiába ágazik el. Üzemeltetője az orosz állami tulajdonú Transznyefty.

2023 februárjában a vezetéken keresztül Lengyelországba irányuló szállítást Oroszország leállította, azonban tavaly rövid ideig a magyarországi szállítások is szüneteltek, miután a nyugati szankciók miatt Moszkva nem tudta fizetni a tranzitdíjat.

Nem enged a brüsszeli nyomásnak Közép-Ázsia

Közép-Ázsiának és a Kaukázusnak fontosabbak a kiegyensúlyozott orosz kapcsolatok, mint a Nyugat elvárásainak való megfelelés – mondta lapunknak Vasa László, a térség szakértője.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta nem ez volt az első alkalom, hogy támadás érte vagy szabotázsakció készült a vezeték ellen. Az orosz média tavaly júniusban szintén arról számolt be, hogy az oroszországi Brjanszk megyében megpróbálták felrobbantani, akkor három robbanás is történt a Druzsbán, melyek során az egyik transzformátorállomás is megrongálódott. A júniusi incidenst megelőzően tavaly áprilisban is hasonló támadásról számolt be a nemzetközi sajtó, akkor egy olajtároló gyulladt ki Brjanszkban.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Háború Ukrajnában

Közeledik az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója, reagált a kormány

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.