A fegyveres tálibok kérdezik: Miben segíthetnek?

Lassan két éve már, hogy a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, amely egyúttal óriási humanitárius válságot idézett elő. A problémákat tavaly tetézte, hogy több mint ezer életet követelő földrengés pusztított az országban – a nemzetközi elszigeteltségben élő Afganisztán segítségére azonban nem siettek annyian, mint például idén Törökországéra. Ráadásul az ukrajnai háború árnyékában talán kevesebb figyelem jut más válságokra. Bálint Gábort, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársát lapunk Afganisztánban érte utol, hogy beszámoljon azon kevesek munkájáról, akik mégis maradtak.

2023. 06. 19. 4:50
null
AFGHANISTAN-SOCIETY-LIFESTYLE Fotó: SHAFIULLAH KAKAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Ökumenikus Segélyszervezet a 2021-es tálib-hatalomátvétel után csak két hétre függesztette fel a munkáját. Egyre nagyobb szükség is van a segítségre: a hatalmas munkanélküliség, a súlyos gazdasági problémák mellett szárazsággal és más természeti katasztrófákkal küzd az ország. Ráadásul ezzel párhuzamosan nagyon lecsökkent a nemzetközi segélyezés mértéke, az igényeknek mindössze néhány százaléka gyűlt össze – sorolta a kihívásokat lapunknak Bálint Gábor. Hogy mire elég a magyar segítség ilyen nehéz helyzetben? A szakember rámutatott, sokak számára szó szerint ez jelenti a túlélést. – Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt évben közel 600 ezer embert támogatott közvetlenül – és ez nem csupán egyszeri segélyt jelent. Elsősorban humanitárius segélyezést végzünk, például élelmiszert kapnak a rászorulók, vagy speciális táplálékkiegészítőket a gyermekek, valamint állapotos és szoptató nők. Korlátozottan pénztámogatást is biztosítunk – mutatta be legfőbb tevékenységüket. 

Hozzátette, egyes területeken a magyarországi közmunkaprogramhoz hasonlóan különféle munkákba – például utak, csatornák javításába, középületek karbantartásába – vonják be a lakosságot, hogy tevékenyen vegyék ki a részüket a támogatásból. 

Az ehhez szükséges forrásokat legnagyobb részt az ENSZ Világélelmezési Programjától kapják, de emellett a Hungary Helps Ügynökség és más szervezetek is hozzájárulnak a költségekhez.

Ételosztással is segítik a rászorulókat. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Romlott a nők helyzete

Bálint Gábor azt is elárulta, hogy a tálibokkal is együtt tudnak dolgozni. – Kizárólag humanitárius munkával foglalkozunk, és amíg ezt betartjuk, támogatják a tevékenységünket – magyarázta. Egy kérdés mégis komoly fejtörést okoz: a nők helyzete, akiknek keményen korlátozták a jogait. 

Ez minket is érzékenyen érint. Például nem járhatnak be az irodába, nem vehetnek részt a munkamegbeszéléseken, nem járhatnak terepre.

Nem is gondolnánk, hogy ez milyen kihívásokat jelent; gondoljunk csak bele, hogy a kedvezményezettek kiválasztásakor egy férfi nem mehet be egy egyedülálló özvegyhez – hozott egy konkrét példát. Az intézkedések következménye az lett, hogy a korábbi 40-50 női munkatársuk létszáma hétre csökkent, akik otthon végzik a munkát, például telefonon hívják a kedvezményezetteket. – Emellett a lányok csak hatodik osztályos korukig tanulhatnak. A hosszú távú következményei ennek beláthatatlanok: el fognak tűnni az orvosnők, ápolók – figyelmeztetett. Elmondása szerint a tálibok ugyan próbálják például otthoni munkavégzésre ösztönözni a nőket, vagy csak nők számára látogatható piacokat létesíteni, de ezek sikere kétséges.

Kenyérosztásra várakozó nők Kandahárban. Fotó: Wakil Koshar

Segítőkész tálibok

Ami viszont a biztonsági helyzetet illeti, Bálint Gábor is elismerte, hogy a helyzet 2021 augusztusa óta folyamatosan javul. Kisebb-nagyobb lövöldözések ugyan előfordulnak, és rendszeresek az összecsapások az Iszlám Állammal, de az intenzitásuk sokkal kisebb. 

A korábbiakkal ellentétben most az egész országban biztonságosan lehet közlekedni, már leszámítva azt, hogy itt hogy közlekednek az emberek. Az ellenőrző pontokon a fegyveres tálibok kérdezik, hogy miben segíthetnek

 – tette hozzá nevetve. 

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Az általános hangulatot úgy festette le, hogy három év elteltével a szigorú tálib szabályozást már nem lehetett minden területen fenntartani, az élet részint visszatért a régi kerékvágásba, esténként is nyitva van minden, pezseg az élet – persze legtöbbször a nők részvétele nélkül. És hogy mennyit tudnak Afganisztánban az életünket betöltő ukrajnai háborúról? – Az emberek tudnak róla, csökkennek a számukra biztosítható segélyek és itt is nőnek az árak – zárta szavait a szakember.

Borítókép: Tálib harcos vigyázza a nőket (Fotó: AFP/Shafillah Kakar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.