Az Adrián is vannak cápák? + videó

A magyarok egyik legkedveltebb üdülőhelye a horvát tengerpart. Az egyiptomi cápatámadás után a fürdőzni vágyóknál okkal merülhet fel a kérdés, hogy az Adriai-tengerben kell-e tartani cápatámadástól.

Magyar Nemzet
Forrás: Szabad Magyar Szó, CNN2023. 06. 27. 12:34
Nyíregyháza, 2016. október 5. Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a cápatámadások jellemzően az afrikai és az ausztrál tengerpartok közelében fordulnak elő leggyakrabban, a magyar üdülők körében kiemelten népszerű Adriai-tengerben is mintegy ötvennégy cápafaj él.

A horvát tengerparton nem jellemző a cápatámadás, de régebben előfordult néhányszor, hogy a találkozó halállal ért véget. Ilyen esetet jegyeztek fel 1934-ben, 1955-ben és 1960-ban, valamint 1965-ben is elhunyt egy turista cápatámadás következtében. 

Az utolsó feljegyzett halálos cápatámadás 1973-ban történt, 2008-ban pedig az utolsó két olyan támadás volt, amikor az áldozatok nem sérültek meg halálosan.

A montenegrói tengerpartot a cápák általában elkerülik, és az elmúlt harminc évben nem regisztráltak támadást. A Boka Kotorska öbölben gyakran látni delfineket is, ami állítólag arra utal, hogy ezen a helyen nem fordul elő cápa. Olyan cápatámadás, ami halállal végződött, mindössze egy alkalommal történt Montenegróban: Budván 1955-ben halt meg emiatt egy huszonegy éves turista – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

 

Mit tehetünk, ha jön a cápa?

Ugyan minimális az esélye, hogy az Adrián megtámadja a fürdőzőt egy cápa, de ha mégis bekövetkezne egy ilyen találkozás, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha pánikba esünk.

Ne fröcskölj, mert ezzel csak felizgatod és felkelted a cápa érdeklődését

– mondta a CNN-nek egy cápaszakértő. Richard Pierce hozzátette: a cápának nincsen mancsa vagy keze, ezért ami érdekli, a szájába veszi. Ezért sok találkozó nem vezetett halálhoz, de komolyabb sérülésekhez sem. Viszont ha elkezdünk úszni vagy fröcskölni, akkor szinte biztosra vehető a támadás.

Mivel a cápa lesből támad, törekedni kell a szemkontaktus fenntartására – magyarázta Pierce. Rámutatott: ha folyamatosan megfordulunk, hogy a szemébe nézzünk, megnehezítjük számára a támadást. A szakértő kiemelte: amennyiben a cápa egyértelműen támad, igyekezzünk nagyobbnak tűnni a vízben, viszont ha csak elhalad mellettünk, inkább gömbölyödjünk össze, próbáljunk apróbbnak látszani. A cápatámadás egyik oka az lehet, hogy a cápa a táplálékforrás miatt vetélytársként tekint ránk.

Adriana Fragola és Kayleigh Grant tengerbiológusok és cápás búvárok videóban mutatták be, hogyan működik a szemkontaktus módszere a tigriscápákkal.

Ha cápával találkozunk, a lehető legkisebb mennyiségű vizet megmozgatva, fröcskölés nélkül fokozatosan ússzunk visszafelé a part felé – tanácsolta Pierce. Kiemelte, hogy ilyen helyzetben fontos, hogy szem előtt tartsuk a cápát, és lassan araszoljunk a sekély vízbe.

Ha végül elkerülhetetlen a támadás, rúgjunk, szúrjunk, üssünk, de óvatosan kell céloznunk. Kiemelten veszélyes az orrát ütni, ugyanis vigyázni kell, hogy a szájához ne jussunk közel. A legcélszerűbb a kopoltyúját célozni – mutatott rá a szakértő. Hozzátette: ha a tanácsokat betartjuk, megmenekülhetünk, azonban 

annak az esélye, hogy sérülés nélkül ússzunk meg egy cápatámadást, igen csekély.

Borítókép: Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.