ENSZ: Több százezer rohingját fenyeget súlyos alultápláltság a tovább csökkentett élelmiszeradagok miatt

Több százezer, bangladesi menekülttáborokban élő rohingja muszlimot fenyeget súlyos alultápláltság, miután az ENSZ ismét csökkenteni kényszerült a táborokban élők élelmiszeradagját világszerte – figyelmeztetett pénteken a világszervezet bangladesi irodája.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 7:38
null
Pidie, 2022. december 27. Mianmari rohingja menekülteket fogadnak indonéziai katonák egy szükségszálláson az Aceh tartománybeli Pidie településen 2022. december 26-án, miután 180 legyengült mianmari rohingja menekült érkezett hajóval a nyugat-indonéziai tartomány partjaihoz. A rohingják november végén indultak útnak egy bangladesi menekülttáborból, azóta hánykolódtak a tengeren, útjuk során húsz társuk meghalt. December 25-én egy másik, 57 rohingját szállító hajó is kikötött Aceh tartományban. Novemberben összesen 230 rohingja menekült ért Indonéziába. MTI/AP/Rahmat Mirza Fotó: Rahmat Mirza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 56 millió dolláros (19,3 milliárd forint) finanszírozási hiány miatt az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) már csütörtökön életbe léptette az új megszorításokat, amelyek következtében a rohingja menekültek havonta mindössze nyolc dollár (mintegy 2700 forint), vagyis naponta 27 cent értékben juthatnak élelemhez.

Gwyn Lewis, az ENSZ egyik bangladesi koordinátora figyelmeztetett, hogy márciusban az adagok értéke már havi 12 dollárról (körülbelül 4000 forint) 10 dollárra (körülbelül 3400 forint) csökkent, és kiemelte, hogy a lépés egészségügyi kimenetele rettenetes lesz.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kinevezett független szakértők közül hárman, Tom Andrews, Michael Fakhri és Olivier De Schutter szintén felszólították az adományozókat, nyúljanak zsebeikbe, hogy elkerüljék a katasztrófát.

Aláhúzták, hogy az élelmiszeradagok további csökkentésének hosszú távú hatásai lesznek, elsősorban a gyerekek fejlődésére, növekedésére, „ezáltal halványul a jövő generációjába vetett remény is”. Leszögezték, hogy a döntés következményeit elsősorban a várandós nők és az öt éven aluli gyerekek fogják viselni, akikre így még több kizsákmányolás és abúzus vár majd.

Sarah Gordon-Gibson a WFP igazgatója kedden arra szólította fel a nemzetközi közösség tagjait, a kormányokat és a magánszektort: járuljanak hozzá a világélelmezési program finanszírozásához.

A bangladesi–mianmari határ közelében fekvő Cox’s Bazarban csaknem egymillió rohingja muszlim tartózkodik menekülttáborokban. Többségük azután menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, hogy 2017-ben a buddhista többségű Mianmar hadserege Arakán államban hadműveletet indított a kisebbségben lévő, muszlim vallású rohingják lázadói ellen. A harcokban sok civil is életét vesztette. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ emberi jogi biztosa népirtásnak minősítette.

Borítókép: Mianmari rohingja menekülteket fogadnak indonéziai katonák (Fotó: MTI/AP/Rahmat Mirza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.