Putyin szerint Ukrajna rengeteg nyugati harckocsit veszített a napokban

Az orosz elnök szerint jelenleg nincs szükség újabb mobilizációs hullámra.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 18:03
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetõjével a moszkvai Kremlben 2023. május 29-én. MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna több mint 160 harckocsit, a nyugati harcjárművek 25–30 százalékát elvesztette az ellentámadás kezdete óta − fogalmazott Vlagyimir Putyin kedden. Az orosz elnök katonai elemzők és tudosítók társaságában tartott megbeszélésén elmondta, ezzel szemben Oroszország mindössze 54 tankot vesztett. Putyin leszögezte, jelenleg nem látja szükségességét egy újabb mobilizációs hullámnak. 

Sokan azt mondják egy vagy kétmillió emberre van szükségünk. Ez attól függ, mit akarunk. Vissza akarunk térni Kijevbe?

− tette fel a kérdést az orosz elnök, utalva a háború elején az ukrán főváros elfoglalására tett sikertelen kísérletre. Putyin hozzátette: nincs ok arra, hogy hadi állapotot vezessenek be az országban, ugyanakkor komolyan kell venni az orosz területen egyre aktívabb szabotázsakciókat, és keményen fel kell lépni ellenük − számolt be a Reuters hírügynökség.

Putyin úgy vélekedett, hogy az Ukrajna területéről érkező támadások miatt fokozni kell az ellenséges támadórendszer elleni harc hatékonyságát, ami nem jelenti azt, hogy kizárható majd minden belövés veszélye − közölte az MTI. − Ha ez így folytatódik, akkor valószínűleg meg kell fontolnunk, és ezt nagyon óvatosan mondom, hogy Ukrajna területén egyfajta egészségügyi kordont hozzunk létre olyan távolságban, ahonnan lehetetlen lesz elérni a területünket − mondta.

 

 

900 halott naponta

Oroszország naponta kilencszáz katonát veszít az ukrán ellentámadás kezdete óta − ezt már Jurij Sak, az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója mondta kedden. Az Independent brit hírportálnak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy a NATO-szövetségesek a héten amellett döntenek, hogy még több vadászgépet adnak át Ukrajnának. 

Az ellentámadás kezdete óta hét falut, valamint kilencven négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukrán erők

− ezt már Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes közölte kedden. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetőjével a moszkvai Kremlben  2023. május 29-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.