Virágzik a mezőgazdasági gépek feketepiaca az ukrajnai háború alatt

Jelentősen megnőtt a mezőgazdasági géplopások száma Anglia vidéki területein. A brit rendőrség az ukrajnai konfliktusnak és az Oroszországgal szembeni szankcióknak tulajdonítja a bűnözési hullámot.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 06. 05. 7:44
null
20221116 Csorvás Emberemlékezet óta nem látott aszályos időszak után jól sikerültek az őszi munkák Békésben. Augusztus közepén megérkezett a csapadék, és szeptember végéig a sokéves átlagnál jóval nagyobb mennyiségben esett. Jól néz ki a határ a vetéseket illetően, igazából csak az őszi árpa sínylődik, mert nem kapta meg időben a kellő csapadékot. Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap Képen: Traktor, szántás közben Fotó: Für Henrik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet-Európába küldik a brit gazdaságokból ellopott gépeket és berendezéseket – közölte Andrew Huddleston főfelügyelő, a brit hatóságok vidéki bűnözés elleni egységének vezetője. A Politico brüsszeli hírportál szerint a mezőgazdasági feketepiac az oroszellenes nyugati szankciók miatt megnövekedett szükségeire reagál. Noha bizonyítékok egyelőre nincsenek arra vonatkozóan, hogy az ellopott berendezések Oroszországban kötnek ki, Huddleston szerint van összefüggés a géplopásokkal kapcsolatban. Statisztikai adatok szerint Angliában és Walesben az első negyedévben több mint 300 százalékkal nőtt a géplopások száma az előző évhez képest.

 

A nagy értékű célpontok közé tartoznak az építőipari és mezőgazdasági gépek, köztük kotrógépek és GPS-egységek.

 

Az NFU Mutual biztosítótársaság beszámolója szerint áprilisban rekordot döntött a GPS-lopások száma: az idei év első négy hónapjában az ezzel kapcsolatos kár megduplázódott, és immár meghaladja az 500 ezer fontot. Miután az olyan mezőgazdasági gyártók, mint a John Deere és a Lely felfüggesztették az Oroszországba és Belaruszba irányuló szállítmányokat, a szankciók és általában a háború miatt kialakult a mezőgazdasági termékek feketepiaca. A britek most olyan jogszabályokon dolgoznak, amelyek gátat vethetnek a géplopásoknak.

Az aratási időszak azonban már vészesen közeledik és  brit gazdák egyre tehetetlenebbnek érzik magukat a géplopások miatt. Vannak, akik fokozzák a biztonsági intézkedéseket, például kamerákat szerelnek fel vagy biztonsági cégek segítségét veszik igénybe. Mások szerint már ez is kevés: manapság „nem számít, hogy a traktorod be van zárva a magtárba vagy egy bekamerázott udvarra − akkor is elviszik” − magyarázta az egyik károsult gazda.

A szankciók kétes hatékonyságát és az európai gazdaságra gyakorolt katasztrofális hatását egyre többen ismerik fel. Legutóbb a tizenegyedik uniós szankciós csomag tárgyalása kapcsán Görögország is csatlakozott a magyar állásponthoz.

A diplomaták még nem tűztek ki egyértelmű határidőt a csomag véglegesítésére, de általános az egyetértés abban, hogy mielőbb megállapodásra kell jutni, hogy elkerüljék az EU kínos helyzetbe kerülését, a magyar és görög ellenállás a „háborús szponzorok” ukrán listájával kapcsolatban azonban patthelyzethez vezetett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Für Henrik/Békés Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.