Alig látható, mindössze pár gramm: mini felderítő drón is érkezik Ukrajnába + videó

A gyerekjátéknak kinéző katonai nanodrón elfér az ember tenyerében, értéke mégis 195 ezer dollárra rúg.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 12:44
A norvég Prox Dynamics által kifejlesztett PD-100 Black Hornet Nano drón is hamarosan az ukrán hadsereg rendelkezésére áll. (Fotó: DEFENSE EXPRESS / Twitter)
A norvég Prox Dynamics által kifejlesztett PD-100 Black Hornet Nano drón is hamarosan az ukrán hadsereg rendelkezésére áll. (Fotó: DEFENSE EXPRESS / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy különleges drónt is kap Ukrajna az Egyesült Államoktól, amelyet a minap bejelentett négyszázmillió dollár értékű újabb katonai segély keretében biztosít Washington – brit és norvég felajánlásból – a háborúban álló ország számára.

A norvég fejlesztésű PD–100 Black Hornet Nano drón mindössze tíz centiméter hosszú, 18 gramm, hatótávolsága két kilométer, repülési ideje 25 perc és akár húsz kilométer/órával is képes repülni. A miniatűr eszközön három kamera is helyet kapott.

Az amerikai csomagban a védelmi minisztérium részletes tájékoztatása szerint szerepelnek többek között HIMARS nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi eszközökben és NASAMS föld-levegő rendszerekben használható irányított rakéták, valamint Stinger és Javelin rakéták. Az amerikai kormány Stryker páncélozott járműveket és romboló eszközöket, valamint Hydra–70-es rakétákat és lőszereket is küld az ukrán haderő számára.

A nanodrónt a brit hadsereg már évek óta használja, mintegy 160 darabot rendeltek meg belőle, és előszeretettel használták Afganisztánban, ugyanis a különleges UAV leginkább a hírszerzést segítheti „rejtett célpontok és fenyegetések” felderítésével.

A gyerekjátéknak kinéző katonai eszköz darabja 195 ezer dollárba kerül.

Azt nem tudni, hogy Kijev pontosan mennyit kap az eszközből, a nyilvános információkban „néhány” darabot említettek a segély keretében, ám Norvégia korábban azt közölte, hogy ezer darabot kíván küldeni Ukrajnába.

A felderítésben és hírszerzésben használatos drón kifejezetten jól jöhet Kijevnek az ellentámadásban, különösen a városi harcok során, például Bahmut visszafoglalásában, ahol lényegében csak házról házra képzelhető el az előrenyomulás. 

A nanodrón egyébként hanggal, sőt akár suttogással is irányítható, bár kontrollpanel is „jár hozzá”. A hangvezérlés jelentősen megkönnyítheti egy célpont megtámadását vagy felderítését. A Black Hornet használatának elsajátítása a gyártó szerint egyszerű, az eszközhöz szükséges parancsok a hétköznapi beszélgetésekben általánosan használt mondatokon alapulnak, bonyolult terminológia nélkül. Ez azt jelenti, hogy minimális képzettséggel rendelkező egyének is működtethetik, vagyis számos nyugati eszközzel ellentétben, ehhez nem kell képzést is biztosítani az ukránok számára.

Borítókép: A norvég Prox Dynamics által kifejlesztett PD–100 Black Hornet Nano drón is hamarosan az ukrán hadsereg rendelkezésére áll. (Fotó: Defense Express/ Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.