Hat, eddig ismeretlen olajkereskedő nagyot kaszált az orosz olajexporton

A Bloomberg számolt be róla, hogy annak ellenére, hogy a világ legnagyobb olajkereskedői megtagadták az együttműködést, Oroszország továbbra is sikeresen exportál olajat a világpiacra.

Homoky Réka
2023. 07. 22. 21:01
olaj tanker Fotó: AFP/ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb olajkereskedői megtagadták az együttműködést Oroszországgal az ukrajnai hadműveletek megkezdése után, Moszkva továbbra is sikeresen exportál olajat a világpiacokra – írja a Bloomberg. A hírügynökség a 2022-es év utolsó négy hetére vonatkozó orosz vámadatokra hivatkozva azt írja, hogy hat új, korábban ismeretlen olajkereskedő cég vált hirtelen a globális nyersanyagpiac kiemelkedő szereplőjévé. 

A szóban forgó hat hongkongi és dubaji székhelyű vállalat összesen napi mintegy 1,4 millió hordónyi orosz nyersolajat kezelt. Összehasonlításképpen annyi kőolajról van szó, ami az Egyesült Királyság vagy Olaszország teljes szükségletét kielégítené, nagyobb mennyiségről, mint  amennyit az olyan kereskedelmi óriások, mint a Trafigura Group vagy a Vitol Group a háború kitörése előtt kezelt. 

A világ legnagyobb olajkereskedő cégei az elmúlt évben visszaléptek az Oroszországgal való kereskedéstől, így az Oroszország ellen irányuló szankciók bevezetése után India és Kína vált az orosz olaj fő felvásárlójává. A 2022. decemberi orosz vámadatok szerint az orosz olajat vásárló első 15 cég között valóban több kínai és indiai vállalat is található, de ott szerepel a már említett hat cég is, amelyek korábban ismeretlenek voltak az ágazatban. 

A szóban forgó olajkereskedők közül a legnagyobb a Nord Axis Ltd., amely tavaly decemberben napi 521 ezer hordó orosz olajat vásárolt a Rosznyeft nevű vállalattól. A tavaly februárban Hongkongban bejegyzett cégről egészen júliusig nem lehetett hallani az olajpiacon. A Bloomberg megpróbálta felvenni velük a kapcsolatot, de nem bukkantak a cég nyomára, még a Nord Axis honlapját sem lelték az interneten, és más elérhetőséget sem találtak. A Rosznyefty nem nyilatkozott a történtekről.

A piac egy másik újonca a dubaji székhelyű Tejarinaft FZCO, ami 2022 decemberében napi 244 ezer hordót vásárolt a Rosznyeftytől. A Bloomberg felhívta őket, a telefont egy titkárnő vette fel, ám nem volt hajlandó egy illetékest sem kapcsolni és a cég honlapján feltüntetett e-mail-címre küldött üzenet is visszament a feladóhoz. 

A további titokzatos négy cég a QR Trading DMCC napi 199 000 hordó olajjal, a Concept Oil Services Ltd. napi 152 000 hordóval, a Bellatrix Energy Ltd. napi 151 000 hordóval és a Coral Energy DMCC, amely napi 121 000 hordó orosz olajat vásárolt fel. 

A Bloomberg cikkében kiemeli, hogy a szóban forgó hat, eddig ismeretlen vállalat feltehetően fiktív cég, valamint azt firtatja, hogy vajon hogyan tudott ez a hat ismeretlen kereskedő fizetni az általuk felvásárolt orosz olajért, ami a szóban forgó időszakban több mint kétmilliárd dollárt ért. Hozzátették: a vámadatokból, melyekbe betekintést nyertek, sem az nem derül ki, hogy mely cégek és magánszemélyek szervezték az orosz kőolaj szállítását, sem az, hogy kik profitálnak belőle. 

A Bloomberg mindenesetre leszögezi, hogy a fiktív olajkereskedőket alkalmazó árnyéksémáknak köszönhetően Moszkvának sikerült kibújnia a szankciók alól, holott a G7 és az Európai Unió épp azzal a céllal vetette ki az orosz energiaiparra vonatkozó szankciókat, hogy az orosz olajexport leálljon.
Az esettel kapcsolatban írtunk a Bloombergnek, amennyiben válaszolnak, közzétesszük.

Borítókép: Olajtanker a tengeren (Fotó: AFP/ANP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.