Így élte túl a hajós, aki két hónapig hánykolódott a kutyájával az óceánon + videó

Viharba keveredett, kétezer kilométerre a partoktól találtak rá.

2023. 07. 22. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 54 esztendős ausztrál férfit és kutyáját 1900 kilométerre a partoktól, legalább két hónapnyi hánykolódás után mentettek meg mexikói halászok – jelentették a nemzetközi hírügynökségek. Az eredetileg Sydney-ből származó Tim Shaddockot és kutyáját, Bellát egy helikopterről vették észre, ezután sietett a segítségére a bárka. Meglepetésükre a hajó fedélzetén egy lesoványodott, bozontos szakállú, némileg zavarodott, de egyébként jó egészségügyi állapotnak örvendő férfit találtak. A közösségi médiába feltöltött felvételek tanúsága szerint először alaposan kifaggatták, hogy nincs-e nála fegyver, vagy drogok.

A szerencsésen megmenekülő túlélő elmondása szerint hajójával a mexikói La Pazból indult Francia Polinéziába, ám már útja elején heves viharba került. Olyannyira, hogy az ítéletidő nemcsak elsodorta, de katamaránjának kommunikációs berendezését is tönkretette.

 

Ezután legalább két hónapon át hánykolódott az óceánon kutyájával, amit úgy élt túl, hogy esővizet ivott, és nyers halat evett.

 

Elmondása szerint a napokat azzal töltötte, hogy az aznapi betevőt próbálta megteremteni, a katamaránját javítgatta, úszott és naplóját vezette. Sokat segített neki az is, hogy Bellával volt társasága, és őt is etetnie kellett. A napsütéstől és leégéstől pedig tudatosan úgy védekezett, hogy a hajóponyvája alá húzódott. Különösen nehezek voltak az első napok, mikor aligha hitte, hogy túl fogja élni a kalandot, egészsége is megroppant és éhség gyötörte.

Bevallotta, hogy nagyon tartott attól, hogy végül teljesen elhagyja az ereje, a legnehezebb az volt, hogy energiát és motivációt merítsen. Megmentésekor úgy nyilatkozott, hogy nagyon kimerült, nagyon sokáig volt egyedül, szüksége van egy jó étkezésre, de egyébként jól érzi magát. Az orvosok is megerősítették, hogy ő és a kutya is jó, stabil állapotban vannak. Ezt annak is köszönhetik, hogy úgy tűnik, végig nagyon ügyelt arra, hogy lehetőleg ne száradjon ki. 

Sőt, humora sem hagyta el, amikor arról kérdezték, hogy milyen ételre vágyik a legjobban, úgy felelt: tonhalas szusira.

 

Habár sokan kutyájával ápolt kapcsolatára voltak a legjobban kíváncsiak, hiszen hű társa volt ilyen nehéz helyzetben, azóta kiderült, hogy egy állatbarát személyében új gazdát talált neki. Döntését azzal indokolta, hogy Ausztráliában nagyon szigorúak a szabályok, márpedig ő mielőbb szeretne hazatérni szüleihez, testvéréhez és lányához.

 

Elárulta azt is, hogy még mindig szereti az óceánt, de abban nem volt biztos, mikor merészkedik majd újra vízre.

 

A férfi egyébként még 2020-ban azért költözött Mexikóba, mert elvonultságra vágyott. Két évvel ezelőtt vásárolt egy katamaránt (kéttörzsű hajót), azzal a céllal, hogy átkel az óceánon. Gyakorolta is a hajózást, tudatában volt a közelgő hurrikán szezonnak is, de tovább már nem akart várni az indulással.

A Guiness Rekordok szerint a leghosszabb ideig egyébként a japán Jukicsi Oguri hánykolódott az óceánon: 1813 októberében sodorta el egy vihar a japán partok közelében, és csak 1815 márciusában találták meg az Egyesült Államok partjainál. Konténerhajója szójababot szállított, a legénység így főként azon, illetve desztillált vizen élt, de tizenketten így is meghaltak skorbutban a több mint egy év alatt.

 

Borítókép: Tim Shaddock. (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.