Rekordmagas a brexit-ellenzők száma

A britek több mint fele szerint ha lenne lehetőség újból szavazni, az EU-tagság mellett tennék le voksukat.

2023. 07. 18. 8:16
null
London, 2022. október 22. Hazájuk visszalépését követelik az Európai Unióba brit tüntetõk Londonban 2022. október 22-én. A felirat jelentése: a brexit kikészítette az Egyesült Királyságot. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint három évvel az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése után egyre többen gondolják úgy, rossz döntést hozott London. A YouGov közvélemény-kutató cég legfrissebb, kedden ismertetett felmérése szerint a britek 57 százaléka nem ért egyet a brexittel, és csupán 32 százalékuk tartja még most is jó döntésnek.

 

A közvélemény-kutatás egyik érdekes pontja, hogy a megkérdezettek mintegy 55 százaléka azt mondta, ha lenne lehetőség az újbóli uniós csatlakozásra, megszavazná.

 

A brexitet egyre több brit ellenzi, 2021 januárjában még csak 49 százalékuk pártolta volna az EU-tagságot. A mostani felmérés pedig arra is rámutatott, a megkérdezettek 63 százaléka úgy látja, a brexit inkább tekinthető kudarcnak, mintsem sikernek. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki hivatalosan az Európai Unióból, ám december 31-ig még az átmeneti időszak szabályai voltak érvényben, amelynek értelmében Londonnak továbbra is az uniós jogot kellett alkalmaznia. A brexitre azt követően került sor, hogy 2016-ban népszavazás útján a lakosság az EU-ból való kiválás mellett döntött. Ám a verseny már akkor is szoros volt: a voksolók 51,9 százaléka szavazott az unióból való kilépés mellett, ellene pedig 48,1 százaléka voksolt. A szavazók számai viszont még beszédesebbek, ugyanis a két tábor között 1,27 millió fő volt a különbség.

A brexit az elmúlt években újból és újból előkerült a brit belpolitikában, Rishi Sunak miniszterelnök májusban a sör és a higiéniai termékek árának csökkenésével érvelt az uniós tagságról való lemondás mellett. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság gazdasága egyértelműen felfelé ível és a háztartások is több jövedelemmel rendelkeznek. A brit lakosság azonban azt állítja, a magas infláció a szigetországot sem kerülte el és a megélhetési költségek emelkedése is súlyos problémákat okoz. Közgazdászok szintén azt állítják, a kilépés nem igazán lendíti fel a brit gazdaságot.

 

A Reuters hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzleti beruházások 2016 óta alig nőttek az Egyesült Királyságban, ellentétben más országokkal.

 

Borítókép: Hazájuk visszalépését követelik az Európai Unióba brit tüntetők Londonban 2022. október 22-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.