időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

„Elsöprő bizonyítékokra” hivatkozva nyitottak orvosilag felügyelt drogfogyasztó szobát Skóciában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.27. 20:11 2023.09.27. 20:42
„Elsöprő bizonyítékokra” hivatkozva nyitottak orvosilag felügyelt drogfogyasztó szobát Skóciában

A skót hatóságok szerdán jóváhagyták az Egyesült Királyság első államilag támogatott drogfogyasztó szobáját, ahol orvosi felügyelet mellett, biztonságos körülmények között lehet illegális kábítószereket, így kokaint vagy heroint fogyasztani.

Glasgow helyi tisztségviselői szerdán hagyták jóvá a politikai vitákat kiváltó, 2,3 millió fontba (egymilliárd forint) kerülő szoba létrehozását.

A projektet támogató Elena Whitham skót kábítószer- és alkoholügyi miniszter szerint több mint száz, világszerte működő, Németországban is Hollandiában is megtalálható intézmények tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézményekben végzett munka életeket ment és az egészségügyi rendszer terhelését is lecsökkenti.

A működését jövőre megkezdő központban egészségügyi szakemberek dolgoznak majd, akik higiénikus környezetet biztosítanak az intézményen kívülről behozott kábítószerek fogyasztására. A hatóságok szerint az intézmény nincs ösztönző hatással a kábítószer-használatra, viszont csökkenti a kábítószerek okozta ártalmakat és a túladagolásos esetek számát.

Egy glasgow-i tisztségviselők által kiadott jelentés szerint „elsöprő nemzetközi bizonyítékok vannak” arra vonatkozóan, hogy az ilyen típusú létesítmények csökkentik a kábítószer-használat negatív hatásait a közterületeken, különösképp az eldobott injekciós tűk okozta fertőzésveszélyt.

A skót kormány az Egyesült Királyság részeként is önálló döntéseket hozhat oktatásügyi és egészségügyi kérdésekben. A londoni kormány korábban közölte, hogy Angliában vagy Walesben nem támogatják az ilyen létesítmények létrehozását, mivel meglátásuk szerint ezeken a helyeken elnézik vagy ösztönzik a drogfogyasztást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Monkey Business Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.