Megmenthetők-e elidegeníthetetlen jogaink? – nemzetközi konferenciát szervez az MCC

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Varga Réka alkotmánybíró megnyitója után neves professzorok szólalnak fel emberi jogi kérdésekben.

2023. 09. 23. 13:02
null
MCC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmenthetők-e elidegeníthetetlen jogaink? (Rescuing Our Inalienable Rights) – ezzel a címmel szervez szeptember 27-én reggel 9 óra 30 perces kezdettel egész napos nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozat elfogadásának 75. évfordulója alkalmából. A Magyar Nemzetnek a konferencia szervezője, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője, Sándor Lénárd elmondta,

az esemény célja, hogy számot vessen az emberi jogok fejlődésével, illetve az azt jelenleg övező kihívásokkal és visszásságokkal.

„Az Egyetemes nyilatkozat 1948-as elfogadása olyan korszak megnyitását jelképezi, melynek uralkodó narratívájává az emberi jogok léptek elő. Ez azt jelenti, hogy bármit is szeretnének az emberek vagy érdekcsoportok elérni a közpolitikaalkotás vagy a kulturális normák terén, az ehhez kapcsolódó igényeiket és ez ehhez vezető vélt jogaikat az emberi jogok narratíváján keresztül fogalmazzák meg. Éppen ezért nekünk nagy felelősségünk van abban, hogy az Egyetemes nyilatkozat szellemiségét tükröző olyan józan módszert találjunk, amely képes elhatárolni az érvényes emberi jogi igényeket a hamisaktól vagy indokolatlanoktól” – fogalmazott.

A konferenciát Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Varga Réka alkotmánybíró, nemzetközi jogász nyitják meg, a 14 különböző országból érkező neves jogász, államtudományi és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzor előadók pedig a világ szinte valamennyi jogi kultúrájának látásmódját megjelenítik.

Az előadók között szerepel Thio Li-Ann, a National University of Singapore jogászprofesszora, aki szerint „az emberi jogok felhígulásához vezet, ha minden kívánságot vagy igényt jognak tekintünk”. Felszólal továbbá David Tse-Chien Pan, a University of California egyetemi tanára és az amerikai elidegeníthetetlen jogok bizottságának (Commission on Unalienable Rights) tagja, aki úgy fogalmaz, hogy a „nemzetállami szint az a szint, ahol az emberi jogokat a legjobban meg lehet valósítani, ez pedig szuverenitást feltételez.” Szintén az előadók között szerepel Charles Kesler, a Claremont Graduate University államtudományi professzora, aki úgy vélekedik, hogy az Európai Unió által elképzelt demokrácia mára az újabb és újabb „életstílusokat” védelmező „jogok” mércéjévé silányult.

A konferencián a külföldi előadók mellett több hazai jogi egyetem kiemelkedő jogászprofesszorai is részt vesznek, így közöttük Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora és Varga István, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem professzora és az MCC Magánjogi Műhelyének Vezetője.

„Az Egyetemes nyilatkozat elfogadása korszakformáló és vízióteremtő, mert különböző történelmi, vallási, politikai és kulturális hagyományokkal rendelkező nemzetek konszenzusát tükrözi. Az individualizmus és kollektivizmus szélsőségeit egyaránt visszautasítva az egyenlő emberi méltóság és az elidegeníthetetlen jogok védelmén, illetve a közösséggel szemben fennálló kötelezettségek elismerésén alapuló világ megóvása mellett tett hitet” – hívta fel a figyelmet az MCC.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy az Egyetemes nyilatkozat sikerének dacára vagy talán éppen amiatt világszerte és különösen a nyugati világon belül egyaránt egyre jelentősebb nézeteltérés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy mi is tekinthető emberi jognak. A dokumentum széleskörű elfogadottsága oda vezetett, hogy annak erkölcsi erejét és presztízsét különféle érdekcsoportok és ideológiák a saját céljaik szolgálatába kívánják állítani. Egy-egy demokrácia épségét vagy minőségét egyre inkább azzal mérik, hogy milyen előrehaladást ért el a jogként megfogalmazott indokolatlan és hamis igények legújabb változatának elfogadása terén. Az elidegeníthetetlen jogok és ahhoz szervesen kapcsolódó felelősség eszméjét eltorzító különféle igények elszaporodása, a szubszidiaritás szerepének elsorvadása vagy a nemzeti szuverenitás jogok védelmében játszott szerepének félreértelmezése pedig mind gondolkodásra intenek.

Az MCC minden érdeklődőt szeretettel vár MCC 1113 Budapest, Tas vezér utca 3–7. szám alatt lévő épületében, a konferenciára regisztrálni itt lehetséges: Rescuing Our Inalienable Rights | MCC feliratkozás.

Borítókép: A Mathias Corvinus Collegium Megmenthetők-e elidegeníthetetlen jogaink? (Rescuing Our Inalienable Rights) című konferenciájának plakátja (Fotó: Mathias Corvinus Collegium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.