Orbán Balázs: A magyaroknak nap mint nap meg kell mutatniuk, mit adhatnak a világnak

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint „nem zárhatjuk magunkat rezervátumba". A magyarság csak úgy tud hozzáadni valamit a világhoz, ha a nemzeti sajátosságait világszínvonalra emeli. A magyar nyelv és észjárás értéket hordoz magában: új látásmódot, az eltérő válaszok megfogalmazásának képességét. A magyaroknak az a dolguk, hogy érdekesek, eredetiek, tehetségesek legyenek.

Forrás: MTI2023. 09. 19. 21:12
ORBÁN Balázs
Budapest, 2023. szeptember 19. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központi tanévnyitó ünnepségén Budapesten 2023. szeptember 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartanunk kell a lépést, ez az MCC feladata! – mondta Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke az intézmény központi tanévnyitó ünnepségén. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az ember nem elégszik meg azzal, ami, valamivé akar válni. Inspirálják a leküzdhetetlennek tűnő akadályok, erről szól a tehetséggondozás. Kiemelte: 

az MCC speciális küldetése pedig az, hogy a fiatal, magyar tehetségeket segítse.

A tudás egyetemes, de sajátosan magyar környezetben cselekszünk – mondta, majd hozzátette: a magyarok a nagy népekhez képest kevesen vannak, egyedül állnak, ezért nap mint nap meg kell mutatniuk, mit adhatnak a világnak. Szerinte a sajátosan magyar észjárást a legjobbakkal kell ütköztetni.

ORBÁN Balázs
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében kiemelte: az intézmény a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozójává vált az általános iskolától a posztdoktori szintig több tudományterületen, emellett tudásközpontot, kutatóintézetet és könyvkiadót is működtet.

Az MCC 28 képzési helyszínen 7300 diákot oktat, ebből 432 egyetemi hallgató.

Hozzátette, 232 kurzust indítanak, és nyolc nyelvet tanítanak. Idén már a Felvidéken, Dunaszerdahelyen is lesznek MCC-kurzusok, és folyamatosan bővülnek a lehetőségek külföldi ösztöndíjakra – mondta a főigazgató.

Az MCC budapesti tanévnyitóján előadást tartott Paul Romer, a Boston College 2018-ban közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett professzora. Előadásában arról beszélt: a haladást az ötletek hajtják előre, amelyek megvalósulásához bizalomra és együttműködésre van szükség. 

ROMER, Paul
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ötletek sokkal könnyebben megoszthatók, továbbadhatók, mint a tárgyak. Ugyanakkor a jó elképzelések érvényre juttatásához szükséges bizalom feltételezi a tiszta, átlátható, ellenőrizhető kommunikációt és a szociális rendszer, a társadalmi viszonyok megbízhatóságát.

A Nobel-díjas közgazdász az integritás, megbízhatóság kapcsán arra is figyelmeztetett: 

komoly probléma van a Szilícium-völgyben, a techszektorban.

Egyes szoftverek monopóliuma kizárja a választást a piacon, a siker érdekében hazug megoldások terjednek, s ennek a folyamatnak nem csupán közgazdasági, de etikai dimenziói is vannak: kedvezőtlenül hat a társadalmi kapcsolatokra, az emberi jellemre.

Borítókép: Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központi tanévnyitó ünnepségén Budapesten 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.