Svájc az asztalra csapott, betiltották a burka és a nikáb nyilvános viselését

Sokba fog kerülni, ha megszegik a törvényt.

Forrás: MTI2023. 09. 21. 13:02
The,Niqab,,Is,A,Long,Tunic,That,Covers,Completely,The
595364105 Fotó: Satur
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a svájci alsóház szerdán az arcot eltakaró ruhadarabok, például a muszlim nők által visel burka és nikáb viselésére vonatkozó tilalmat. A jogszabályt a felsőház korábban már elfogadta, miután 

két évvel ezelőtt egy népszavazáson a svájci választópolgárok többsége támogatta az erre vonatkozó javaslatot.

Az alsóház jóváhagyása után az ország teljes területére vonatkozó új törvény értelmében akár ezer svájci frank (négyszázezer forint) pénzbírságot is ki lehet majd szabni arra, aki megsérti az előírásokat. A tilalom az orrot, szájat és a szemeket is eltakaró ruhadarabokra – tehát a vallási viseletek mellett például a símaszkokra és más kendőkre is – vonatkozik nyilvános helyeken.

Két svájci kantonban – Ticinóban és Sankt Gallenben – már eddig is érvényben volt hasonló jellegű tilalom. A mostani szövetségi szintű szabályozással Svájc Belgiumhoz és Franciaországhoz csatlakozik, ahol már korábban törvényt hoztak az arcot eltakaró viseletek tilalmáról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.