Szintet lépett a migránscsempészek agressziója a déli határnál + videó

Nemrég a Vajdaságban működő afgán embercsempész-bűnbanda megfélemlítő videókat kezdett elhelyezni a közösségi médiában. Magukat egyszerűen „killer group” (gyilkos csoport) néven emlegetik, és pisztolyt formáló öklöt mutatnak, valamint a nyak elmetszését imitáló mozdulatokat hajtanak végre a felvételeken. Lapunk úgy értesült, hogy a helyzet a déli határ közelében egyébként is pattanásig feszült, ugyanis nemrég az embercsempészek már fegyvert is használtak a szerb rendőrök ellen.

2023. 09. 14. 16:25
migránsok
20221104 szerbia migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Délvidéken nemrég egy ott működő, nagyobb afgán embercsempészcsoport a TikTokon kezdett rövid videókat elhelyezni. 

A felvételek kísértetiesen hasonlítanak az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett videókra, azokon a csoport saját harci erényeit dicsőíti és mutatja be. A szereplők egyszer csuklyában, másszor arcukat vállalva tűnnek fel.

Háttérzeneként időnként gépfegyverropogás szolgál, és különböző, pastu nyelvű harci dalok is megszólalnak. A bandatagok jobb kezüket felemelve pisztolyt formálnak, majd elsütést imitálnak. Máskor pedig nyaklevágást mutatnak kezükkel. A tagok gyakorlatilag mintegy „bemutatkoznak” a videókon, ahogy rájuk közelít a kamera. A felvételeket időnként angol nyelven feliratozták is. A csoport magát „killer group”, azaz gyilkos csoport néven, illetve a 400-59 számon emlegeti, és pastu nyelven a „maffia” nevet is használják.

A csoport információink szerint a magyar határ közvetlen közelében, Horgos és Szabadka térségében aktív. Úgy értesültünk, hogy az elmúlt időszakban érdemben teret nyertek a többi rivális banda kárára, elsősorban harciasságuknak köszönhetően. Egyebek közt emberrablásokra, kínzásokra, titkos gyilkosságokra is sor került az összecsapások során.

Bár az ügy még nem kapott nagy nyilvánosságot, helyi forrásaink szerint a közelmúltban megtörtént az első olyan eset, amikor fegyveres csempészek a szerb rendőrök ellen fordították fegyverüket. Szerencsére nem történt sérülés.

Nem csoda, hogy július elsejei hatállyal leváltották az addigi szabadkai rendőrparancsnokot. A személycsere hivatalos indokolásaként a migránsok és az embercsempészek jelenléte és fokozódó agresszivitása által okozott katasztrofális szabadkai biztonsági helyzetet jelölték meg. Emlékezetes, hogy a Mandiner júliusban arról számolt be, hogy a szerb határ déli oldalán mindennek megvan az ára, a szerb rendőröktől még úgynevezett időkeretet is tudnak vásárolni a csempészek. A migránsok utaztatása csak a Balkánon egymilliárd eurós értékre rúghat.

Borítókép: Migránsok a déli határ közelében (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.