Varsó kész nemzeti hatáskörben leállítani az ukrán gabonafélék behozatalát

Lengyelország nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát, amennyiben az Európai Unió nem hosszabbítja meg a behozatali tilalom szeptember 15-ig tartó határidejét – jelentette be Robert Telus lengyel agrárügyi miniszter szerdán a lengyelországi Karpaczban.

Forrás: MTI2023. 09. 06. 19:02
null
Neu Anspach, 2023. augusztus 26. Learatott gabonaföldet boronál egy mezõgazdasági gép a Frankfurt közelében levõ Neu Anspach településnél 2023. augusztus 26-án. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Telus lengyel agrárügyi miniszter a 32. Nemzetközi Gazdasági Fórumon rendezett sajtókonferencián nyilatkozott újságíróknak, miután a gabonabehozatal ügyéről az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanácson egyeztetett.

Közölte: a kedden véget ért informális értekezleten Lengyelország részéről megerősítette a négy másik uniós tagállam (Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia) által is támogatott álláspontot, miszerint az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát szeptember 15-e után is fenn kell tartani, az intézkedést meg kellene hosszabbítani az év végéig. Telus szerint a szeptember 15-i határidőről szóló jelenlegi uniós döntés semmiképpen sem érdemi, hanem politikai jellegű.

Kijelentette: Varsó amellett áll ki, hogy az importtilalom alá vont termékek listája rugalmas legyen. Erről hosszabb vita kerekedett ki az embargó meghosszabbítását szorgalmazó öt uniós tagállam között, mivel például Bulgária a napraforgó importjában érdekelt a területén működő feldolgozóipar miatt

– számolt be a lengyel tárcavezető. Közölte azt is, hogy Lengyelország a málnát is a tilalom alá vont termékek közé sorolná. Telus elmondta továbbá, hogy Lengyelország támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos követelményét, hogy uniós eszközökkel támogassák a gabonatranzitot szolgáló szolidaritási folyosókat.

A sajtóértekezletet megelőzően Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az X közösségi oldalon közölte: szerdán Janusz Wojciechowskinak bemutatta a lengyel álláspontot alátámasztó érveket, és nagyon éles, egyértelmű közbenjárását kérte a gabonaügyben. A miniszterelnök bejelentette: kormánya nem hagyja magukra a lengyel gazdákat, és egyéb, a lengyel agrárpiacot stabilizáló intézkedésekről is tárgyalni fog.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.