„A terroristák célja, hogy terrorban tartsák Izrael lakosságát”

Tárik Meszár szerint a Hamász terroristái által kirobbantott konfliktus célja a megfélemlítés mellett Izrael destabilizálása.

2023. 10. 08. 8:01
null
Askelon, 2023. október 7. Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelonban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet kutatója, Tárik Meszár szerint a terroristák által Izrael ellen indított akció váratlan volt, nem előzte meg semmilyen konkrét provokáció, ami miatt a háború kirobbanhatott volna.

A palesztinok rendszerint azzal indokolják a támadásaikat, hogy az izraeliek folyamatosan húzzák fel a telepeket, költöztetik be a telepeseket az arabok által lakott területekre, annak ellenére, hogy egy egyezmény értelmében ezeken a területeken az izraeliek nem építhetnének új ingatlanokat. Most is erre hivatkoznak, miközben az izraeli hadsereg nagyon súlyos válaszcsapásokat foganatosított a gázai régió ellen

– jelentette ki a kutató, akinek értesülései szerint már most több száz palesztin áldozata van a Gáza ellen indított támadásoknak.

A szakértő szerint bizonyos időközönként azért fellángol az erőszak a két fél között, de a maihoz hasonló súlyos incidens az elmúlt időszakban nem történt. Tulajdonképpen ez a támadás sokkal szervezettebb, sokkal nagyobb volumenű, nagyobb erejű volt a korábbiakhoz képest. Tárik Meszár elmondta, fontos kiemelni, hogy a terroristák légi úton, szárazföldön és vízen is egyszerre támadták meg Izraelt. 

Egy bizonyos sémát lehet megfigyelni. Amikor a Hamász támadja Izraelt, általában már a támadás legelején ellövik az összes puskaport. Most is valami ilyesmi történt, tehát kilőttek több ezer lakétát a legelején, és ezért már nem lehet azt érezni, hogy a támadásuk mögött továbbra is hatalmas erő lenne

– jelentette ki a kutató, aki kiemelte, hogy az izraeli hadsereg kőkemény harcot vív a terroristák ellen, és megpróbálják az összes terroristát semlegesíteni még a mai napon.

A kutató a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a szombati nap szimbolikus jelentőségű, ugyanis ötven éve ezen a napon robbant ki a jom kippuri háború, illetve most egy ünnep kezdődött Izraelben, ami miatt eltávozásokat engedélyeztek a hadseregtől, így pedig jóval kevesebben vannak szolgálatban. 

Ez egy nagyon nagy volumenű támadás volt, ötezer rakétát lőttek ki húsz perc alatt. De azt nem látom egyébként, hogy továbbra is ekkora puskapora lenne a palesztinoknak. Ha igen, akkor az is elképzelhető, hogy bizonyos köröktől komoly támogatást kapnak a palesztinok. Elnézve a nemzetközi visszhangot, mindenki elítélően nyilatkozott a támadásról, kivéve Iránt. Az irániak egyértelműen támogatják ezt a terrorakciót, ezért több mint valószínű, hogy a Hamász terroristái valamilyen támogatást kaptak az iráni féltől

– tette hozzá Tárik Meszár, aki szerint az akció célja pusztán az volt, hogy terrorba tartsák az izraeli lakosságot, és destabilizálják Izraelt. 

Fel akarják hívni a világ figyelmét az egész palesztin ügyre, ami a palesztinok számára nagyon fontos. Általában mindig ez szokott lenni a cél, és hogy minél több izraeli essen áldozatul. Nem véletlen, hogy ez a sok terrorista harcos behatol Izrael területére. Minél több embert meg akarnak ölni, épületeket elfoglalni, gerillaharcot folytatni. Tehát ennyi volt a cél

– mgyarázta a kutató. 

 

Borítókép: Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelonban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.