Elmaradt Zelenszkij beszéde a román parlamentben

Az ukrán elnök először látogatott Romániába az orosz–ukrán háború kitörése után.

ZELENSZKIJ, Volodimir; IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2023. október 10. Klaus Iohannis román államfõ (j) fogadja ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt katonai tiszteletadás mellett Bukarestben 2023. október 10-én. Zelenszkij hivatalos látogatásra érkezett Romániába. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmaradt kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalása a román parlamentben. Sajtóértesülések szerint az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség, valamint Diana Sosoaca, a törvényhozási botrányairól ismert független szenátor a beszéd alatt tiltakozó bannerekkel igyekeztek volna felhívni Ukrajna államfőjének figyelmét az Ukrajnában élő románok jogfosztásaira. 

Zelenszkij először látogatott Romániába az orosz–ukrán háború kitörése után. A Klaus Johannis államfővel tartott közös bukaresti sajtótájékoztatóján az ukrán elnök azt mondta, nem készült beszédet mondani a román parlamentben, de következő alkalommal majd megteszi.

Az Agerpres beszámolója szerint a képviselőház és a szenátus összevont házbizottsága kedden délelőtt lefújta a parlament két házának 17 órára tervezett együttes ülését, amelyen Zelenszkijnek az eredeti program szerint beszédet kellett volna mondania.

Az elnöki találkozót követő sajtótájékoztatón Klaus Johannis további támogatásáról biztosította Ukrajnát, beleértve a katonai jellegű támogatást „Ukrajna végső győzelméig”. Később, újságíró kérdésre válaszolva a két államfő kerülte a konkrét választ a támogatás „katonai jellegére” vonatkozóan. Románia eddig nem küldött fegyvereket Ukrajnának. 

Johannis elmondta: Románia megemelt kapacitással biztosítja az ukrán gabonatranzitot, de – mint fogalmazott – a román gazdák érdekeit is figyelembe kell venni. A román elnök nyomatékosította: az év végéig döntést szorgalmaz Ukrajna és a Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Johannis a Maszol erdélyi portál beszámolója szerint azt is elmondta, az ukrajnai románok és a romániai ukránok jogairól is tárgyaltak. 

Azonos jogokat szeretnénk a nyelvhasználat és az oktatás terén

– hangsúlyozta Johannis. Zelenszkij megköszönte Románia támogatását. Megerősítette, hogy tárgyaltak a kisebbségi jogokról is, de részleteket nem árult el. 

Borítókép: Klaus Johannis román államfő (j) fogadja ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt katonai tiszteletadás mellett Bukarestben 2023. október 10-én. Zelenszkij hivatalos látogatásra érkezett Romániába (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.