Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

A NATO főtitkára tovább támogatná Ukrajnát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.28. 14:38 2023.11.28. 14:52
A NATO főtitkára tovább támogatná Ukrajnát

Reményét fejezte ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke. A NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve Stoltenberg kifejtette a jelen lévő újságíróknak: az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen, és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt.

Ez az ukrán fegyveres erők képességeit bizonyítja, amelyhez a NATO-szövetségesek példátlan katonai segítséget nyújtottak. Arra kérem a szövetségeseket hogy ezt a támogatást továbbra is tartsák fent, mert minél erősebb Ukrajna a harctéren, annál erősebbek leszünk a tárgyalóasztalnál. Ha olyan békés megoldást akarunk, amely biztosítja Ukrajna szuverenitását, akkor továbbra is segítséget kell nyújtanunk és ezt a szövetségesek meg is fogják tenni

– hangoztatta.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban azt mondta: remélte, hogy a csatlakozás mára megtörténik, de továbbra is bízik abban, hogy Törökország mihamarabb lezárja a folyamatot. Úgy véli, hogy Svédország már teljesítette ígéreteit a terrorizmus elleni küzdelem terén, tehát eljött az ideje annak, hogy Törökország is véglegesítse a megállapodás rá eső részét és ratifikálja a csatlakozást. 

A nyugat-balkáni helyzetről szólva felhívta a figyelmet, hogy a térségben nőnek a feszültségek. – Gyújtó hangvételű retorikát tapasztalunk Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban megtámadták a NATO-békefenntartókat, és további halálos kimenetelű incidensekre is sor került – emlékeztetett. Hangsúlyozta, hogy a NATO mindent megtesz, hogy fenntartsa a régió stabilitását, mert ez nemcsak a Nyugat-Balkán, hanem egész Európa és a NATO számára is fontos.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.