Botrány a Trump-tárgyaláson

Éles szóváltás alakult ki az illetékes New York-i bíróságon Donald Trump és a bíró között a korábbi amerikai elnök és cégei ellen csalás miatt indult polgári peres eljárás hétfői tárgyalásán.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 6:03
TRUMP, Donald
New York, 2023. október 2. Donald Trump volt amerikai elnök New York állam Legfelsõbb Bíróságának tárgyalótermében 2023. október 2-án. Trump önként jelent meg, hogy vallomást tegyen az ellene és két gyermeke ellen csalás vádjával indított polgári per tárgyalásán MTI/AP/Reuters pool/Brendan McDermid Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt elnök vallomást tett, és ilyen minőségben válaszolt New York állam ügyészének kérdéseire. A kérdések Donald Trump korábbi nyilatkozataira vonatkoztak cégeinek értékével kapcsolatban. A volt elnök, és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns a gazdasági jellegű per tárgyalásán sok évtizedes üzleti tapasztalatára is hivatkozva kifejtette, hogy üzleti érdekeltségeinek értéke a papírokban szereplőnél jóval magasabb. A per a Trump-cégek értékének megállapítása körül zajlik, mert a vád szerint azokat a valósnál jóval magasabban állapították meg, és ezzel félrevezették a hitelező bankokat.

Donald Trump egyik válaszában ugyanakkor azt is megállapította, „biztos abban, hogy a bíró ellene fog dönteni”, ezzel kapcsolatban Arthur Engoron bíró arra hívta fel a figyelmét, hogy közvetlenül az ügyészség képviselőjének kérdésére válaszoljon, különben eltávolíttathatja a tanúk padjáról.

A korábbi elnök hétfő késő délután a bíróságról távozva kijelentette, hogy ennek a pernek soha nem lett volna szabad elindulnia.

Letitia James, a New York állam igazságügyeit irányító főügyész a bíróság épülete előtt úgy fogalmazott, nem hagyja magát megfélemlíteni, és azt állította, a dokumentumokból kiderül, hogy a volt elnök anyagi hasznot húzott cégei értékének valótlan megállapításából. Az ügyész szerint Donald Trump bíróságon tett kijelentései „a figyelem elterelését” szolgálták.

Polgári peres eljárásról van szó, amelyben nem esküdtszék dönt a terheltek bűnösségéről, hanem a bíró saját hatáskörben hoz határozatot és szabja ki a büntetés mértékét.

Az ilyen tárgyalások rendszerint gyorsabban zajlanak a hagyományos esküdtszéki tárgyalásoknál, mivel kevesebb formaisággal járnak.

Mint arról beszámoltunk, korábban Donald Trump ügyvédjei a per ejtését kérték, arra hivatkozva, hogy a főügyésznek nem volt jogalapja az eljárás megindításához, mert nem bizonyított, hogy a közt károsította volna Trump tevékenysége, ráadásul a főügyész keresetének egyes pontjai már elévültek.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Brendan McDermid)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.