Meglepetéslátogatás Kijevben

Az uniós csatlakozás lehetőségeiről tárgyal az Európai Bizottság elnöke.

2023. 11. 04. 11:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen néhány nappal azt megelőzően érkezett az ukrán fővárosba, hogy az Európai Bizottság közzétenné jelentését az ország által elért előrehaladásról, és állást foglalna arról, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat.

Azért vagyok itt, hogy megvitassuk Ukrajna uniós csatlakozási útját és az EU pénzügyi támogatását Ukrajna modern, fejlődő demokráciájának kiépítéséért, valamint azt, hogyan tudjuk folytatni a munkát azért, hogy Oroszország megfizessen agressziójáért

 – üzente Kijevből von der Leyen az X közösségi oldalon.

Természetesen a bővítési csomag a napirend élén áll majd, akárcsak a pénzügyi és katonai támogatás

 – idézi von der Leyen egy korábbi kijelentését a Politico

A 12. szankciócsomagról is szó lesz, tehát rengeteg kérdést kell megvitatni. A legfontosabb üzenet pedig, hogy kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell

 – írja a brüsszeli portál.

A Politico cikkében EU-tisztviselőktől és diplomatáktól származó információkra hivatkozva azt írja, a november 8-i jelentésben Brüsszel javasolni fogja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával – technikai kifogásoktól függően, amelyekben az országoknak további előrelépést kell elérniük.

Az elért haladásról szóló jelentés kulcsfontosságú lépés a blokk azon döntésében, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel. A bizottság értékelése alapján az EU vezetői a december közepén tartandó találkozójukon megvitatják, hogy kezdeményezzék-e a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Bármilyen bővítési döntéshez mind a 27 EU-tagország támogatására szükség van.

Azt, hogy Ukrajnának még hosszú utat kell megtennie az uniós tagságig, mások mellett Várhelyi Olivér bővítésért felelős uniós biztos is hangsúlyozta, aki a Magyar Nemzet által is idézett X-bejegyzésében a korrupció, a pénzmosás és az oligarchák elleni küzdelmet, valamint a nemzeti kisebbségek helyzetének javítását is a feladatok között említette.

Arról is beszámoltunk már korábban, hogy Ukrajna csatlakozása jelentős anyagi tehet róna az EU tagállamaira. 

Hét év alatt mintegy 186 milliárd eurónyi uniós forrás érkezne a kelet-európai országba

 – írtuk a brüsszeli Politico hírügynökség birtokába jutott forrásokra hivatkozva.

Ukrajna nagyiramú uniós menetelésére azon nyugat-balkáni országok sem néznek jó szemmel, melyek évek óta vesztegelnek egy helyben, miközben Ukrajna a háborús helyzetét kihasználva kiemelt figyelmet kap az uniótól. Ursula von der Leyen a napokban a csatlakozásra váró balkáni országokat is végigjárta, látogatása azonban csak szimbolikus jellegű volt.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Szkopjéban 2023. október 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)
 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.