Ukrajna nem kér a szimpátiából

Az ukrán miniszterelnök-helyettes a háború sújtotta ország uniós csatlakozásáról beszélt.

2023. 11. 06. 6:54
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem akarunk semmilyen kedvezményt a háború miatt – jelentette ki Olga Sztefanisina. Az ukrán miniszterelnök-helyettes a háború sújtotta ország uniós csatlakozása kapcsán beszélt arról, hogy Kijevnek az elkövetkező két évben sikerülni fog megvalósítani az ehhez szükséges reformokat, nem csupán „szimpátiaszavazás” útján válik majd az EU tagjává – jelentette a The Guardian brit hírportál. 

Az elnöktől kezdve az utolsó helyi kormányzóig mindenki két célt szolgál: megnyerni a háború és biztosítani, hogy a győzelem utáni következő napon ne elkezdjük az uniós tagság folyamatát, hanem lezárjuk azt

– húzta alá Sztefanisina. Az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a háború és Ukrajna újjáélesztette az uniós bővítési folyamatot, ami az utóbbi években tabuvá vált és ellaposodott. Brüsszelben azonban ráeszméltek, hogy a csatlakozási tárgyalások folyamatos húzódásával az unióba igyekvő országok állampolgárai kiábrándulnak, a vezetők pedig más alternatívák után nézhetnek. Ez az orosz befolyás növekedéséhez vezethet többek közt a Nyugat-Balkánon. 

 

Ennek ellensúlyozására Berlin nemrégiben egy új javaslattal állt elő, miszerint a tagjelölt országoknak már jóval a csatlakozás előtt tagsági előnyöket biztosítanának, bizonyos mértékben hozzáférhetnének a közös piachoz és megfigyelő státussal részt vehetnének a vezetői csúcstalálkozókon. 

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a hétvégén Kijevbe utazott, ahol tárgyalásokat folytatott Volodimir Zelenszkijjel. – Kiváló fejlődést ért el Ukrajna az európai uniós csatlakozás felé vezető úton – jelentette ki Von der Leyen az ukrán elnökkel való egyeztetést követően. 

Tudom, hogy kiemelkedő reformok megvalósítása folyik önöknél. Ha ez megtörténik – és én bízom benne –, Ukrajna elérheti nagyratörő célját, és átléphet a csatlakozási folyamat következő szakaszába

− tette hozzá.

Az EU 27 tagállama a tervek szerint a decemberi csúcstalálkozón dönt arról, hogy Kijev megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat. A döntéshez egyhangú támogatásra van szükség.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.