Orosz–ukrán háború: szakadás Kijevben?

Zelenszkijnek nem tetszik, hogy a katonai vezető őszintén beszélt a harci helyzetről.

2023. 11. 06. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnöki hivatal szerint Valerij Zaluzsnij tábornok nyilatkozata, miszerint a háborúban patthelyzet alakult ki, az oroszoknak hozott hasznot – írja a The New York Times amerikai napilap. Volodimir Zelenszkij elnök hivatala szombaton megrovásban részesítette Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnokát, amiért ő nyilvánosan kimondta: patthelyzet áll fent.

Az államfő szerint ezek a megjegyzések csak elősegítik az orosz inváziót.

Mint a tengerentúli lap cikke hozzáteszi: feltűnő nyilvános feddés volt ez, amely a katonai és a polgári vezetés között kialakuló szakadást jelezheti az Ukrajna számára amúgy is kihívásokkal teli időszakban.

Ihor Zsovkva, a külkapcsolatokért felelős hivatalvezető-helyettes televíziós nyilatkozatában azt mondta, Valerij Zaluzsnij tábornok állítása, miszerint az Oroszország elleni harc holtpontra jutott, „megkönnyíti az agresszor munkáját”. Hozzátette azt is, hogy a megjegyzések „pánikot” keltettek Ukrajna nyugati szövetségeseinél. 

Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij is vitába szállt a saját tábornokával. „Eltelt az idő, az emberek státusuktól függetlenül fáradtak, és ez érthető” – mondta egy szombati sajtótájékoztatón, majd hozzátette: 

De ez nem patthelyzet, ezt még egyszer hangsúlyozom.

Zaluzsnij tábornok nyilvános megrovására egy nappal azután került sor, hogy az elnöki hivatal leváltotta egyik helyettesét, a különleges műveleti erők vezetőjét.

A tábornok és az elnök között kialakult szakadék abból adódhat, hogy Ukrajna jelentős háborús erőfeszítésekkel küzd katonailag és diplomáciailag is. A hadműveletei nem hoztak előrelépést, miközben mindkét oldalon nagy veszteségeket könyvelnek el. 

Eközben Ukrajnának fokozott orosz támadásokkal kell szembenéznie keleten. Ugyanakkor egyes európai fővárosokban és az Egyesült Államokban a Republikánus Párt tagjai körében megnőtt az ukrajnai segélyekkel kapcsolatos szkepticizmus – olvasható a The New York Times cikkében.

Az ukrán vezetést az is aggasztja, hogy a nyugati szövetségesek figyelme az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra terelődött. 

A közel-keleti háború, ez a konfliktus elveszi a fókuszt

 – mondta Zelenszkij. 

A lap megjegyzi, egyes amerikai tisztviselők szerint Ukrajna a hibás az ellentámadás sikertelenségéért, mert túlzottan szétszórta erőit, Zelenszkij viszont úgy véli, hadserege nem kapott elegendő fegyvert az előrenyomuláshoz. 

Kijevben egyébként több mint egy éve folynak már találgatások arról, hogy feszültség van az elnök és a hadsereg parancsnoka között a stratégiával és a parancsnoki kinevezésekkel kapcsolatban, de korábban nem fajultak nyilvános nézeteltérésekig az ügyek. Zaluzsnij tábornok nem kommentálta azonnal a kormány megrovását. 

A tábornok ugyanakkor egyértelműen nem utalt arra, hogy Ukrajna elvesztette volna a háborút, rámutatott viszont arra is, hogy Oroszország sem tett érdemi előrelépést, de elismerte, hogy a két fél „patthelyzetbe” került. Azt is írta, hogy a holtpontról való áttöréshez technológiai fejlődésre van szükség a légi fölény eléréséhez, hangsúlyozva a következő generációs drónok és az elektronikus hadviselés szerepét.

Zaluzsnyij azt is elismerte, hogy Kijev csak a NATO-szövetségesek legfejlettebb technológiájának szállításával, és az eddigieknél jóval nagyobb mennyiségű fegyverével tudná áttörni a fronton a holtpontot. 

Fontos megérteni, hogy ezt a háborút nem lehet megnyerni az elmúlt generáció fegyvereivel és elavult módszereivel

 – közölte a tábornok. 

Az El Pais, Spanyolország egyik legnagyobb példányszámban eladott napilapja a témával kapcsolatban azt írja: Valerij Zaluzsnyit olyan nagy tisztelet övezi Ukrajnában, hogy úgy tud őszintén beszélni, mint senki más. Még az elnök, Volodimir Zelenszkij sem tud olyan őszinte lenni, mint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Ukrajna egyébként több tíz milliárd dollár értékű katonai segélyt kapott, de leginkább olyan felszerelésben, amely nem tartozik a legfejlettebb nyugati védelmi rendszerek közé.

Borítókép: A Burevij (Hurrikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.