Kázmér 2024. március 4.
logo

Vezérei ellen lázad az ukrán hadsereg

Magyar Nemzet
2023.11.27. 19:27 2023.11.29. 07:17
Vezérei ellen lázad az ukrán hadsereg

Az ukrán fegyveres erők hatalmas problémáiról írt a Bild német napilap egy hosszabb cikkben. Mint írják, a gondok között van a katonai vezetés és parancsadás nem megfelelő minősége, valamint az alapvető felszerlések hiánya. A német lap több katonára és tisztre hivatkozva számolt be a problémáról, akik szerint nagy hiba volt Kijev sokat emlegetett nyári ellentámadása, amely nem hozott jelentősebb sikereket.

Az ukrán csapatoknak ötvenéves szovjet polgári terepjárókkal kell eljutniuk a frontvonalra

 – mondta a katonák egy része a Bildnek, rámutatva a páncélozott csapatszállító és katonai terepjárók akut hiányára. Az egyik forrás szerint a katonáknak maguknak kell fizetniük autóik javítását és az üzemanyagot is.

„Egy autószerelő műhelyben mindent a saját zsebünkből fizettünk” – mondta a katona. A kijevi erők a felderítő és csapásmérő drónok hiányától is szenvednek, amelyeket szintén maguknak kell beszerezniük, vagy különféle segélyszervezetektől és magánadományozóktól kérniük.

A házakért, amelyekben alszunk, és az ételért is fizetünk kell, ami dühítő

– mondta az egyik katona, hozzátéve, hogy míg Oroszország hatalmas összegeket fektet hadseregébe, az ukrán katonáknak javarészt magukra kell hagyatkozniuk.

Néhányan elismerték, hogy a nyugati légvédelmi rendszerek szinte egyáltalán nem jutnak el a frontra. Több tucat nyugati légelhárító rendszert, mint például a német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi ágyúkat, álló légvédelmi rendszerként használják különböző városokban – mondta egy katona a Bildnek.

Sokan bírálták az ország főparancsnokságát, amely szerintük a NATO-kiképzést kvázi semmissé tette. 

Mivel a rangidős tisztek ugyanazok, mint korábban, alig változott valami a hadviselésben a szovjet korszakhoz képest 

– mondta a Bildnek egy NATO-tagországok által kiképzett katona, hozzátéve, hogy az ukrán erők nem hajtanak végre „kombinált fegyveres” hadműveleteket.

A hadsereg soraiban sokan egyre dühösebbek Ukrajna politikai és katonai vezetése miatt. 

A vezérkarnak soha nem lett volna szabad továbbadnia Zelenszkij elnöknek külföldről adott ellentámadási parancsokat 

– mondta egy tiszt a lapnak.

Borítókép: Ukrán katonák (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

Háború Ukrajnában

Főhet a feje az ukránoknak a „hisztis” F–16-osok miatt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.