A Hamász megszegte a tűzszünetet, folytatódnak a harcok

A Gázai övezetből kilőtt rakéta megsemmisítéséről számolt be péntek hajnalban, a tűzszünet lejárta előtt nem sokkal az izraeli hadsereg, miközben a Hamász iszlamista szervezethez közel álló hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be az övezet északi részén.

Forrás: MTI2023. 12. 01. 6:46
null
Szderót, 2023. május 11. Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetbõl indított palesztin rakétákat semlegesít a dél-izraeli Szderót város közelében 2023. május 10-én. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetből indított rakéta miatt Izraelben megszólaltak a szirénák, a tűzszünet múlt heti életbe lépése óta először. A rakétát a hadsereg elmondása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer semmisítette meg. Egyelőre sem a Hamász palesztin szervezet, sem más nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Nem sokkal később a Hamászhoz köthető Sebab hírügynökség azt jelentette, hogy az övezet északi részében fegyverropogás és robbanások voltak hallhatók péntek hajnalban, de további részleteket nem közöltek.

Ezt követően az izraeli hadsereg is bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen, így hivatalosan is véget ért a hétnapos tűzszünet – számolt be az MTI.

A szemben álló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, melynek értelmében a Hamász túszokat enged el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat enged szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe. A tűzszünetet már kétszer meghosszabbították.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a héten úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás lejártával Izrael meg fogja semmisíteni a Hamászt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a hadsereg továbbra is felkészült a harcra, és bármelyik pillanatban kész arra, hogy újra lecsapjon.

 

Borítókép: Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetből indított palesztin rakétákat semlegesít a dél-izraeli Szderót város közelében 2023. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.