Így alakulhat az orosz–ukrán háború 2024-ben

Három nemzetközileg elismert szakértő vázolta fel, mi várható a frontvonalakon 2024-ben.

Forrás: BBC2023. 12. 29. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú elemzést közölt a BBC az ukrajnai háború lehetséges forgatókönyveiről 2024-ben. A cikkben három szakértőt szólaltattak meg.

Valószínű, hogy a háború 2024-ben még tartani fog, azonban nem húzódhat a végetelenségig

– húzta alá Barbara Zanchetta, a londoni King’s College háborús tanulmányok tanszékének professzora. A szakértő szerint a nyugati szövetségeseknél tapasztalható Ukrajna-fáradtság miatt Oroszország tovább erősödik politikailag és katonailag is, ezért a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek majd a felek. 

A nyugati szövetségesek tétovázása felbátorította Putyint. A közelmúltbéli nyilvános szereplései és nyilatkozatai azt mutatják, hogy Oroszország hosszú távra tervez

– vélte a professzor. 

 

A háború menetét máshol határozzák meg

A háború menetét 2024-ben Moszkvában, Kijevben, Washingtonban, Pekingben, Teheránban és Phenjanban fogják meghatározni, nem pedig Avidijivkában, Tokmakban, vagy Kramatorszkban

– magyarázta Michael Clarke, a Royal United Services Institute brit agytröszt korábbi főigazgatója. A szakértő hozzátette: a modern kor háborúja a társadalmak közötti egymásnak feszülésről szól, amit a harctéren látunk, az csak ennek a küzdelemnek a tünete. Clarke szerint 2024-ben az oroszok megpróbálhatják ellenőrzésük alá vonni az egész Donbasz térségét, ugyanakkor nem valószínű, hogy nagyobb offenzívát indítanának. 

2024 a konszolidáció éve lesz Kijev és Moszkva számára is

– zárta szavait a szakértő.

 

Megérkezhetnek az F–16-osok

Oroszország mindent meg fog tenni, hogy megtartsa a jelenleg elfoglalt területeket, kihasználva az időt védelmi vonalainak megerősítésére, miközben abban reménykedik, hogy a Nyugat felhagy Ukrajna támogatásával 

– fogalmazott Ben Hodghes, az Egyesült Államok európai erőinek volt parancsnoka. A szakértő szerint az Egyesült Államokban az új esztendőben újra megerősödik a politikai akarat Kijev támogatására. Hodghes szerint éppen ezért Ukrajna az előttünk álló hónapokban a következőket fogja tenni:

  • újraszervezi a hosszú harcok alatt megkopott egységeket;
  • javít a toborzási és mozgósítási rendszeren;
  • erősíti az orosz elektronikus hadviselés elleni képességeit és kapacitásait.

A szakértő szerint nyár elejére az amerikai F–16-os vadászgépek is megérkeznek Ukrajnába, ami a légvédelem megerősödését hozhatja. Hodghes szerint az ukránok kiemelt célpontja továbbra is a Krím félsziget marad.

A háború az akarat és logisztika próbája. Az orosz logisztikai rendszer törékeny és folyamatos nyomás alatt van Ukrajna részéről

– fogalmazott.

 

Borítókép: Beásott harckocsi a fronton (Forrás: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.