Orbán Balázs: A konstruktív magyar külpolitikáról szólnak a 2020-as évek

Már létezik magyar modell és már a világrend átrendeződésével kapcsolatban is el tudjuk mondani véleményünket – mondta Orbán Balázs.

2023. 12. 04. 14:53
MKI 50 Konferencia Orbán Balázs
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A konstruktív magyar külpolitikáról szólnak a 2020-as évek, amikor már létezik magyar modell és már a világrend átrendeződésével kapcsolatban is el tudjuk mondani véleményünket – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hétfőn, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián.

Hozzátette: ezt hívják úgy, hogy a konnektivitás magyar stratégiája. 

– Ez az önállóság merőben új életmódot, merőben új testtartást jelent, olyan, mintha valaki a mintaátvétel gyűjtögető életmódjáról a mintaalkotás, a vadászaton alapuló életmódjára tér át

– fogalmazott Orbán Balázs, majd kiemelte: hirtelen megnyílik a tér és nagy távolságokat tudnak bejárni, ehhez pedig újfajta gondolkodásmód szükséges.

A magyar külpolitika-alkotás is ilyen változásokon megy keresztül napjainkban – mutatott rá Orbán Balázs.

Azt mondta, a 2020-as évektől kezdődően a magyar külpolitika „vadászó, azaz mintaalkotó életmódra állt át, ezért nekünk is tulajdonképpen egy kognitív forradalomra van szükségünk”.

Ehhez a forradalmi lépéshez akarjuk alakítani az egyes kutatóintézetek működését is, és mostantól arra is szükség van, hogy a magyar agytrösztök előre is tudják jelezni a világ változásait, veszélyeit és lehetőségeit – közölte Orbán Balázs, aki szerint ezen újfajta működés zászlóshajója lesz az MKI.

Borítókép: Orbán Balázs a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.