Aggódik Németország a dél-kínai-tengeri események miatt

A kínai parti őrség lézereket és vízágyúkat használt a Fülöp-szigeteki szállítóhajók ellen.

Forrás: Bloomberg2024. 01. 11. 11:54
BAERBOCK, Annalena
Chisinau, 2023. október 17. Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek a Moldova megsegítését célzó negyedik adományozói konferencián Chisinauban 2023. október 17-én. Az úgynevezett Moldova-platformot Németország hívta életre 2022 áprilisában Franciaországgal és Romániával együtt. Az elsõ három konferencián Berlin, Bukarest és Párizs összesen több mint egymilliárd eurót ajánlott fel Moldova javára. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európát aggasztják a Dél-kínai-tenger vitatott vizein zajló események, ahol az utóbbi időben a Fülöp-szigetek és Kína közötti feszültség fokozódott – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter. 

A Bloomberg idézte a minisztert, aki elmondta, hogy aggodalomra adnak okot Európában az elmúlt hónapok eseményei, hogy a kínai parti őrség lézereket és vízágyúkat használt a Fülöp-szigeteki szállítóhajók ellen − mondta Baerbock a Fülöp-szigeteki kollégájával, Enrique Manalóval Manilában tartott sajtótájékoztatón.

Kína szinte az egész Dél-kínai-tenger ellenőrzésére igényt tart, ami ellentmond a Fülöp-szigetek és más délkelet-ázsiai országok álláspontjának.

Baerbock kijelentette, hogy az ilyen követelések nemzetközi jogilag lehetetlenek, hivatkozva egy „kristálytiszta” nemzetközi bírósági határozatra, ami 2016-ban érvénytelenítette Kína elsöprő tengeri követeléseit. Peking elutasította ezt a döntést.

Fülöp-szigeteki látogatása előtt Baerbock kijelentette, hogy Kína egyre határozottabb lépései közepette a szállítási útvonalak szabadsága és az ellátási lánc biztonsága forog kockán. Rámutatott továbbá Délkelet-Ázsia „stratégiai fontosságára”, amellyel Németország szoros gazdasági kapcsolatban áll.

A kínai hajók «kockázatos manőverei» a tengeren sértik más országok gazdasági jogait és lehetőségeit

 – jegyezte meg a német külügyminiszter sajtótájékoztatón.

„Megkérdőjelezik a hajózás szabadságát is, amelyet a nemzetközi jog rögzít, és amely a világ minden országára vonatkozik” – tette hozzá. Németország megfigyelő drónokat telepített, hogy fokozza a tengeri biztonságot az indiai-csendes-óceáni térségben – emelte ki Baerbock.

Kína és a Fülöp-szigetek területi vitába keveredett az erőforrásokban gazdag vizeken, Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök kormánya pedig fokozta a tiltakozást Peking lépései ellen. Mindeközben pedig a Fülöp-szigetek az Egyesült Államokkal is erősíti az együttműködést.

Kína kijelentette, hogy nem huny majd szemet a folyamatos manilai „provokációk” felett. A kínai állami média is kritizálta a Fülöp-szigeteket, amiért az amerikai támogatásra támaszkodik.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.