Giorgia Meloni: Európa és Afrika jövője összekapcsolódik

Elkezdődött az Olaszország–Afrika csúcstalálkozó Rómában, amelynek célja, hogy a két kontinens politikusai közösen találjanak megoldást napjaink legégetőbb problémáira. A migráció megállítása, a biztonság, az energiabeszerzés miatt is elengedhetetlen a Föld harmadik legnagyobb kontinensének fejlődése – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

2024. 01. 29. 14:54
MELONI, Giorgia
Róma, 2024. január 29. Az olasz miniszterelnöki hivatal, a Chigi-palota sajtóirodájának csoportképe az Olaszország-Afrika, egy közös híd a fejlõdésért címû nemzetközi csúcstalálkozó résztvevõirõl a római parlament felsõházi üléstermében 2024. január 29-én. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (hátsó sor, k) a találkozón bemutatta az afrikai térségnek szánt olasz fejlesztési tervcsomagot, az úgynevezett Mattei-tervet. MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili Fotó: Filippo Attili
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rómában elkezdődött az afrikai országok felzárkóztatásával foglalkozó Olaszország–Afrika nemzetközi csúcstalálkozó. Giorgia Meloni kormányfővé választása óta szorgalmazza az afrikai országokkal folytatott partneri kapcsolat kialakítását, az úgynevezett Mattei-terv elindítását, mely megoldást jelenthet az illegális migráció megállítására, valamint Európa energiaellátására is.

Hétfő délelőtt az olasz kormányfő a római parlament felsőházában ismertette az afrikai országok fejlesztésére vonatkozó tervet, illetve az erre a célra elkülönített összeget.

Meloni felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy Európa és Afrika jövője összekapcsolódik. A kormány 5,5 milliárd eurós alapot különített el a beruházások elindításához, mely kétségtelenül szerény összeg, de bíznak abban, hogy az Olaszország–Afrika-együttműködés példáját követik majd más országok és nemzetközi szervezetek is.

Hangsúlyozta, hogy a G7-csoport soros elnökeként is kiemelt szerepet szán az Afrikával folytatott munkálatoknak. Úgy fogalmazott: új fejezet kezdődik a két kontinens közötti együttműködésben, amely nem a kizsákmányoló vagy a segélynyújtó, hanem az egyenszintű partneri kapcsolatok logikáját követi. Az afrikai országokkal folytatott párbeszédnek Olaszországra nézve is számos előnye van.

A migráció megállítása, a biztonság, az energiabeszerzés miatt is elengedhetetlen a kontinens fejlődése

– mondta Meloni. Arra is kitért, hogy az embercsempészeket csak úgy lehet megállítani, ha lehetőséget biztosítunk az afrikai országok népeinek, hogy hazájukban is emberhez méltó életet élhessenek, boldogulhassanak.

A felsőházi ülésen Giorgia Melonit követően felszólalt Azali Assoumani, az Afrikai Unió elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Amina Mohammed, az ENSZ főtitkár-helyettese is. 

– Az afrikai országokkal folytatott együttműködés migrációs folyamatokra is kihat – nyilatkozta Meloni az olasz sajtónak a nemzetközi csúcstalálkozóra készülve. Úgy véli, lényeges előrelepések történtek a bevándorlási politikában Itáliában és Európában, amióta a jobbközép koalíciós kormány átvette az ország irányítását. Korábban a bevándorlók tagországok közötti szétosztásáról folyt a vita, most a kontinens külső határainak védelme került előtérbe, mely az olasz miniszterelnök szerint kormánya érdemének tekinthető. Megítélése szerint a Tunéziával folytatott együttműködés eredményes és példaértékű, melyet a többi afrikai állammal is el kell kezdeni.

Borítókép: Az olasz miniszterelnöki hivatal, a Chigi-palota sajtóirodájának csoportképe az Olaszország–Afrika, egy közös híd a fejlődésért című nemzetközi csúcstalálkozó résztvevőiről a római parlament felsőházi üléstermében 2024. január 29-én (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.