Brüsszel nem megállítaná, hanem szervezné a migrációt

Az Európai Unió most kilenc jogszabály elfogadásával kívánja bebetonozni a decemberben elfogadott uniós migrációs és menekültügyi paktum részleteit. Köztük egyebek mellett azzal, hogy kvóták szerint kelljen szétosztani az illegális migránsokat a tagországok között, valamint azzal, hogy amely országok nem hajlandóak migránsokat befogadni, azoknak pénzügyi büntetést kelljen fizetniük.

2024. 01. 25. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként a migrációról tárgyaltak Brüsszelben az informális belügyi tanács keretei között. 

Bár változott a soros elnökországnak a mibenléte, de ettől függetlenül az európai politikában semmi sem változott. (...) Továbbra is erőltetik, ami eddig sem működött

– számolt be tapasztalatairól Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ülés után tartott sajtótájékoztatóján. Kiemelték, hogy a migrációs paktummal kapcsolatban kívánnak előrelépéseket tenni, amely értelmében többek között szétosztanák az illegális migránsokat a tagállamok között, és a migránsokat be nem fogadó országokat migránsonként nyolcmillió forintnak megfelelő összegben bírságolnák meg.

Rétvári Bence szimbolikus értékűnek nevezte azt, hogy éppen aznap hozták nyilvánosságra a nemzeti konzultáció eredményeit, miközben Brüsszelben megerősítették, hogy azt a migrációs politikát szeretnék követni, amitől a magyar emberek leginkább kérik a kormányt, hogy védje meg őket.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jelenlegi terv az, hogy az utolsó előtti féléves elnökségi időszakban elfogadott politikai megállapodást a migrációs paktum kapcsán a jelenlegi (belga) elnökség alatt kilenc jogszabály elfogadásával bebetonozzák.

Jól láthatóan továbbra is félelem uralkodik, hogy az európai parlamenti választások után nem lesz ilyen egyértelmű fölénye a migrációpárti erőknek az európai politikában, ezért akarják ezt a kilenc jogszabályt még most ugyanabban a rohamtempóban elfogadni, ahogy a migrációs paktumnak a politikai megállapodását elfogadták. Ezzel a kilenc jogszabállyal próbálják rögzíteni minden téren és bebetonozni, hosszú távon elfogadottá tenni a migrációs paktum rendelkezéseit. Ezért is fontos mindig elmondanunk, hogy mi ezt ellenezzük és szerintünk ez egyértelműen tévút

– szögezte le. A migráció megállítása mint cél vagy mint kifejezés elmondása szerint el sem hangzik az egyeztetések során, csak annak szervezése a téma Brüsszelben.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar rendvédelmi szervek sikereként emelte ki, hogy a határozott fellépés következtében a migránsok egy része már nem a magyar–szerb határ, hanem a magyar–bosnyák határ, Horvátország felé vette az irányt. Ez véleményében bizonyítékul is szolgálhatna arra, hogy erőteljes rendőri fellépés van a határvédelemben, az az embercsempészeket és az illegális migránsokat is arra késztetheti, hogy kevésbé próbálkozzanak.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben, az Informális Belügyi Tanács ülésén 2024. január 25-én (Forrás: Rétvári Bence/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.