Jeruzsálemben fog tárgyalni Szijjártó Péter

Az új izraeli külügyminiszterrel egyeztetett a külgazdasági és külügyminiszter.

2024. 01. 09. 13:50
SZIJJÁRTÓ Péter; BLANÁR, Juraj
Budapest, 2023. december 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Juraj Blanár szlovák külügy- és Európa-ügyi miniszterrel a tárgyalásuk után Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. december 20-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az izraeli kormány koalíciós megállapodásának megfelelően új izraeli külügyminiszter kolléga lépett hivatalba év elején. Yisrael Katzcal azonban nem vagyunk ismeretlenek egymásnak, négy éve egyszer már találkoztunk, amikor ő a közlekedési kérdésekkel foglalkozott. Ma telefonon gratuláltam neki hivatala elfoglalásához, egyúttal áttekintettük a közel-keleti helyzetet” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

elmondtam új kollégámnak, hogy Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást: egy terrortámadást elszenvedő országot vádolni népirtással nyilvánvalóan nonszensz. Magyarország álláspontja változatlan: kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett.

Mint fogalmazott, Izraelt egy súlyos terrortámadás érte, rengeteg ártatlan ember halt meg a Hamász támadása nyomán. „Hisszük, hogy az egész világ érdeke, hogy a most folyó terrorellenes akciók sikerrel záruljanak annak érdekében, hogy soha többé, sehol a világon ne fordulhasson elő ilyen brutális terrortámadás” – tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy beszéltek a túszul ejtett ártatlan emberekről is, „egyetértettünk, hogy a Hamásznak minden túszt minél előbb szabadon kell engednie. Mindent megteszünk közösen azért, hogy a még fogságban lévő izraeli–magyar kettős állampolgár is a lehető leghamarabb visszanyerhesse szabadságát”. A miniszter végül arról számolt be, hogy  

Izraeli kollégájával megállapodtak, hogy konzultációnkat jövő héten Jeruzsálemben személyes találkozó keretében folytatják.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.