Veszélyben a csecsemők élete: ha nem lesz új oltási program, elszabadulhat a pokol

A felnőttek enyhe tünetekkel megúszhatják a fertőzést, de az egy évnél fiatalabbak akár bele is halhatnak.

Forrás: SkyNews, Portfolio2024. 01. 03. 11:53
null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A respiratorikus szinciciális vírus (RSV) alsó- és felső légúti fertőzést okoz, beleértve a hörgő- és tüdőgyulladást is. Ezt bárki elkaphatja, de leggyakrabban gyermekeknél jelentkezik, olyannyira, hogy kétéves kor előtt a legtöbb gyermek átesik az első fertőzésen, és ezután ismételt fertőzések következhetnek – írja a Portfólió a SkyNews cikke alapján. 

Idehaza az RSV terjedése inkább az őszi, a téli és a kora tavaszi hónapokban jellemző. Felnőtteknél a tünetek hasonlítanak a megfázáshoz, azonban veszélyes lehet az egy évnél fiatalabb csecsemőkre, az idősekre és a gyenge immunrendszerű felnőttekre. Azonban míg utóbbiak megúszhatják a fertőzést enyhe tünetekkel, a legkisebbek az elhúzódó fertőzés miatt kórházba is kerülhetnek, a csecsemőknél sokszor halálos is lehet a vírus. 

Decemberben Magyarországon is egyre gyorsabban terjedt az RSV-fertőzés – fogalmaz a portál

Közben a SkyNews arról számol be, hogy a vírus ellen egy új antitestkezelést és oltást is kidolgoztak, amelyet nirsevimabnak neveztek el, és reménykeltő, hogy az első klinikai vizsgálatokon jól szerepelt. A kutatásban összesen 8058, legfeljebb 12 hónapos csecsemő vett részt, az egyik kontrollcsoport egyszeri adag nirsevimabot kapott, míg a másik azt a kezelést, amit ilyen esetekben szoktak adni. Az eredmények 83,2 százalékos hatékonyságot mutattak az oltottaknál, ami arra utal, hogy 

mindössze egy injekció akár hat hónapig tartó védettséget is nyújthat az RSV-vel szemben.

A kezelést már alkalmazzák az Amerikai Egyesült Államokban és Spanyolországban, az Egyesült Királyságban még engedélyeztetés alatt van a vakcina. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.