Több tízmillió eurót kótyavetyélt el az EU

Az európai adófizetők rövid távon ötmillió eurót, a következő 12 hónapban pedig körülbelül 30 millió eurót fognak kifizetni.

2024. 01. 09. 11:45
null
Amszterdam, 2020. december 9. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) épülete Amszterdamban 2020. december 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy a lapunkhoz eljuttatott elemzésből kiderült, hogy eurómilliókba kerül majd az európai adófizetőknek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyének váltása. Az MCC Brussels munkatársai által feltárt botránynak hátterében az áll, hogy a brexit miatt az a döntés született, hogy az EMA székhelyét áthelyezzék Londonból Amszterdamba.

A probléma az, hogy 2014-ben 25 évre szóló bérleti szerződést kötöttek (kb. 500 millió euró értékben) kilépési záradék nélkül, hogy London drága negyedében, a Canary Wharf városrészben létesítsenek irodát. 

Az Amszterdamba való költözés a kilépési záradék hiányában viszont költségesnek bizonyul most az EU számára. Az EMA az Egyesült Királyság bíróságához fordult, amely a bérbeadó javára döntött.

Az EMA-nak így két ingatlanért kellett fizetnie

– tárja fel az MCC Brussels dokumentuma, hozzátéve, hogy a döntés következtében az ügynökség a bérbeadás mellett döntött. A probléma csak az, hogy az épület jelenlegi albérlője, a WeWork UK nem tudja tovább fizetni a bérleti díjat az EU-nak.

Az esetet az MCC Brussels egy, az Európai Parlament költségvetési bizottságának (BUDG) készített bizalmas jelentésből tudta meg. A BUDG január 11-én vitatja majd meg a kérdést.

Az EU-nak így rövid távon 4,5 millió fontot (ötmillió euró körüli összeget) kell fizetnie, a következő 12 hónapban pedig durván 30 millió eurót kell kigazdálkodni az EMA ingatlanügyeire az EU-nak.

A gyógyszerügynökség a költségvetésének emelését kéri, hogy a növekvő kiadásait fedezni tudja.

Az Európai Gyógyszerügynökség nyilvánvalóan úgy véli, hogy sok tartalék készpénzzel rendelkezik, ezért nem kell felelősséget vállalnia az adófizetők zsebéből származó pénzért. Milliós bérleti díjakat fizetni egy üres épületért nemcsak értékes erőforrások pazarlása, hanem az európai adófizetők megsértése is. Ez azt mutatja, hogy a felelőtlenség és az elszámoltathatóság hiánya az EU egyes ügynökségeinek működésének szerves részévé vált

– kommentálta az esetet Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója.

Borítókép: Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) épülete Amszterdamban 2020. december 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.