Zelenszkij: Putyin megeszi vacsorára az EU-t

Dühös a szövetségesei megingása miatt és hogy honfitársai magára hagyták az országot – erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Forrás: The Economist2024. 01. 02. 17:03
ZELENSZKIJ, Volodimir
Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvõ kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erõk hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dühös a szövetségesei megingása miatt és hogy honfitársai magára hagyták az országot – erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist brit hetilapnak adott interjúban. A lap megjegyezte, az államfővel online formában bonyolították le a beszélgetést, ám dühe a képernyőn keresztül is érződött. Zelenszkij ugyanis úgy látja, a világ már nem fordít akkora figyelmet Ukrajnára, mint közel két évvel ezelőtt, az orosz–ukrán háború kirobbanását követően.

Az egész világot bejárta az a mindössze 32 másodperces videóüzenete, melyben arról beszélt, országa tűz alatt áll, sorra érik az ukrán nagyvárosokat – köztük Kijevet, Dnyiprót, Harkivot és Odesszát – az orosz támadások.

A The Economist arra mutatott rá, noha sokáig Zelenszkij és az ukrajnai háború uralta a nemzetközi politikát, mára más helyzet alakult ki: Ukrajnában egyre gyakrabban mutatkoznak a kimerültség jelei, a Kijevnek nyújtott segélyek politikai alkudozás tárgyává váltak, és a nyugati sajtó rendszeresen cikkez arról, Vlagyimir Putyin orosz elnök nyerte meg a háborút. Zelenszkij szerint a Nyugat elvesztette a sürgető érzést, az ukránok pedig az egzisztenciális fenyegetettség érzését, melyeket megpróbál majd feléleszteni. Hozzátette:

az a gondolat, hogy Putyin győz, nem több mint egy érzés.

Az ukrán elnök azt mondta, a valóságban még mindig tömegesen esnek el az orosz katonák, példaként az Avgyijivka körüli harcokat említette meg. Brit hírszerzési forrásokra hivatkozva pedig arról számolt be, 2025-re orosz oldalon az 500 ezret is meghaladhatja az áldozatok száma. Hozzátette: az orosz hadseregnek tavaly egyetlen nagyvárost sem sikerült bevennie, ám az ukrán eredmények között említette a fekete-tengeri orosz blokád áttörését. „Hatalmas eredmény!” – szögezte le.

Az interjú során Zelenszkij az országának nyújtott támogatásra is kitért – megemlítette, az ukrán siker gyorsasága attól függ, milyen katonai segítséget kapnak a nyugati partnerektől. „Ha pénzt és fegyvert adnak nekünk, azzal saját magukat támogatják. A saját gyermekeiket mentik meg, nem a mieinket” – fogalmazott. Hozzátette: ha Oroszországnak engedik, hogy ukrán gyerekeket vigyen el, más gyerekeket is el fognak vinni. „Ha Oroszország megsérti az ukránok jogait, megsérti a világ jogait” – magyarázta.

Putyin úgy érzi a gyengeséget, mint egy állat, mert ő egy állat, aki érzi a vért, érzi az erejét. Megeszi vacsorára az EU-t, a NATO-t, a szabadságot és a demokráciát

– osztotta meg gondolatait az orosz elnökkel kapcsolatban.

Zelenszkij beszélt mindemellett a háború lezárásának lehetőségéről is. Közölte, orosz részről nem lát semmilyen lépést a béke felé, ehelyett sorra érik az ukrán városokat a légitámadások. „Csak egy terrorista ország lépéseit látom” – tette hozzá. Az ukrán elnököt arról is kérdezték, mi várható 2024-ben a háborúban, ám válaszát rövidre zárta. Zelenszkij ugyanis úgy véli, a tavaly nyári ellentámadásról szóló hírek kiszivárgása miatt Moszkvának volt lehetősége felkészülnie a védelemre.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.