Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az európai fősodor továbbra is Ukrajna helyébe képzeli magát

Bocskor: Az unió intézményeiben politikai tőkét kovácsolnak emberek tragédiájából.

2024. 02. 06. 15:39
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Davos, 2024. január 16. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b2) egy Ukrajnát támogató megbeszélésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 16-án. Az idei tanácskozást január 15. és 19. között tartják a svájci városban. MTI/EPA/Bloomberg pool/Stefan Wermuth Fotó: Stefan Wermuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az EU-nak továbbra is rendíthetetlenül támogatnia kell Ukrajnát” címen vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a képviselők. Az Európai Parlament honlapján egy ismertetőt is közzétettek a vitához, amiben a következőt írták:

Azóta [a háború kitörése óta] az EU példátlan politikai, katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, valamint bénító szankciókat vezetett be Moszkva ellen.

A „bénító szankciókat” és az egyéb leírtakat meglehetősen cinikussá tette Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselőjének felszólalása. 

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy közel két éve hajtogatják ugyanazokat a mondatokat a háború lázában az uniós intézményekben. Szerinte mások tragédiájából politikai tőkét kovácsolnak, majd élik tovább kényelmes életüket.

„Kárpátaljai magyarként én ezt az oldalát látom a háborúnak. Hogy nap mint nap embereket toboroznak, majd temetnek el, köztük magyarokat is, és egyre nehezebbé válik az élet. Elég ebből! Fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – fogalmazott. Bocskor kikérte Magyarország hazug rágalmazását is, mivel Magyarország a kiállt Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért, elítélte számos alkalommal az orosz agressziót, és minden erejével támogatja az ukrajnai menekülteket.

Egyéb konzervatívok sem voltak restek az aggasztó tendenciák aláhúzására. Anna Fotyga, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) konzervatív párt képviselője például azt hangsúlyozta, hogy bár a támogatás Ukrajna számára helyes, de nem szabad az EU szerződéseinek módosítására, a kisebb tagállamok zsarolására használni. Jean-Paul Garraud francia konzervatív képviselő azt emelte ki, hogy Ukrajna csatlakozását nem szabad elsietni, hiszen az a mezőgazdasági szektorra nagyon súlyos következményekkel járhat.

De természetesen a baloldali fősodor sem csak hátradőlve hallgatta a vitát. A többségük amellett érvelt, hogy nem szabad engedni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az európai egységet megbontsa. Felszólalásaikban nem álltak el olyan kijelentésektől sem, hogy a magyar kormányfőt zsarolónak nevezzék – bizonyára nem követték figyelemmel az EU-csúcs eseményeit, ahol Brüsszel zsarolással, Magyarország kompromisszumjavaslattal élt – és azt kérték a bizottságtól, hogy tegyen lépéseket a 7. cikk szerinti eljárás ügyében.

A 7. cikk szerinti eljárás előrehaladta végső soron Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethetne.

Ursula von der Leyen mint az Európai Bizottság elnöke szintén hasonló gondolatokat osztott meg az EP plenáris ülésével. „Putyin mindannyiunk ellen háborút hirdetett” – mondta, kiemelve, hogy Ukrajna „értünk” küzd és a „mi értékeinkért”. 

Ukrajna győzedelmeskedni fog, és Európa minden lépésnél mellette fog állni

– jelentette ki. A bizottság elnöke kiemelte azt is, hogy a katonai támogatások, különösen a lőszerszállítások terén is rengeteg segítséget nyújtottak Ukrajna számára. Szám szerint 28 milliárd eurónyi katonai támogatásban részesült Ukrajna.

Arra kell gondolni, hogy Ukrajna védelmi kapacitása tulajdonképpen Európa védelmi kapacitásának részét képezi. Az ukrán védelmi iparra úgy kell gondolni, mint az európai védelmi ipar részére

– vélekedett.

Idoia Villanueva Ruiz, a Baloldal pártcsalád képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy bár elítéli az oroszországi inváziót, de Európa lépései a háborút finanszírozzák, azt a háborút, „ami már nincs is az újságok címlapján”, így a tartós békéért kéne lépéseket tenni.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Ukrajnát támogató megbeszélésen vesz részt (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Stefan Wermuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.