Célegyenesben a kábítószer legalizálása Németországban

A jelenlegi törvénytervezet drasztikusan megkönnyíti a cannabis illegális kereskedelmét, és aligha gyengíti annak vonzerejét, erről írtak levelükben a német tartományok belügyminiszterei a szövetségi kormánynak annak kapcsán, hogy a kabinet legalizálná a cannabis tartását és termesztését. Az orvosok is beláthatatlan következményekre hívják fel a figyelmet, a kormány mégis hajthatatlan.

2024. 02. 18. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német tartományok belügyminiszterei attól tartanak, hogy a cannabis legalizálása a szervezett bűnözés növekedéséhez vezet. A tartományi tárcavezetők ezért egy levelet küldtek a szövetségi kormánynak, hogy felhívják a figyelmet a tervezett intézkedés veszélyeire. 

A jelenlegi törvénytervezet drasztikusan megkönnyíti a cannabis illegális kereskedelmét, és aligha gyengíti annak vonzerejét

– fogalmaznak a belügyminiszterek a levélben. Úgy vélik, amint legális lesz a cannabis, még többen fogják fogyasztani. A miniszterek a bűnügyi szakértők értékelésére hivatkozva attól tartanak, hogy ez növelné a piacot, és még vonzóbbá tenné a bűnözőknek. Németország egyébként már most is a globális illegális cannabiskereskedelem egyik csomópontja.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter ezzel szemben úgy véli, hogy a cannabis legalizálása éppen leszűkíti majd a feketepiac mozgásterét.

A cannabist a feketepiac negatív hatásai nélkül, és csak nagyon korlátozott mértékben tesszük elérhetővé

– próbálta nyugtatni a kritikusokat Lauterbach egy lapinterjúban. A szociáldemokrata–zöld–liberális szövetségi kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a felnőttek a jövőben legfeljebb 25 gramm cannabist birtokolhatnak személyes használatra, és három cannabisnövényt termeszthetnek otthon. A legfeljebb ötszáz tagot számláló kluboknak is engedélyeznék a közös cannabistermesztést.

Ha az emberek cannabist akarnak fogyasztani, akkor azt inkább egy tiszta cannabist forgalmazó szövetkezetből szeretnék megtenni, mint dílereken keresztül

– érvel az egészségügyi miniszter. Az államminiszterek szerint ugyanakkor az egyes csoportok érdekei nem élvezhetnek elsőbbséget a közjóval szemben. A közúti közlekedésre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban is komoly aggodalmak vetettek fel a tárcavezetők.

Elkerülhetetlenül több lesz a kisebb, de akár súlyos következményekkel járó közúti baleset, amelyek a cannabis hatására vezethetők vissza

– vélekednek. A belügyminiszterek az egészségügyi következményekre is figyelmeztetnek, különösen a gyermekekre és a fiatalokra nézve, és hivatkoznak az orvosi szövetségek, például a Német Orvosi Kamara bírálataira, amely a napokban ismét felhívta a figyelmet a veszélyekre. A kamara elnöke, Klaus Reinhardt messzemenő következményekre figyelmeztetett, és a cannabis legalizálása helyett megelőző intézkedéseket és felvilágosító munkát szorgalmazott.

A német közmédia felhívta a figyelmet: a szövetségi parlament valójában úgy tervezte, hogy a jövő héten elfogadja a cannabis legalizálásáról szóló törvényt, így az intézkedés első szakasza áprilisban lépett volna hatályba. A szavazás azonban egyelőre nincs napirenden a jövő heti ülésszakon, és a törvénnyel a három koalíciós párt a megállapodásukban szereplő tervet akarja megvalósítani, amelyet különösen a liberálisok és a zöldpártiak szorgalmaztak. A törvénytervezetet tavaly augusztusban fogadta el a szövetségi kabinet, és azóta a frakciók többször módosították.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.