Mélyen beágyazott a CIA Ukrajnában

Ezért olyan fontos az amerikaiaknak Ukrajna.

Forrás: The New York Times2024. 02. 28. 21:56
CIA Report
79000158 Fotó: Charles Ommanney
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több százezer emberéletet követelő háború harmadik évébe lépve a Washington és Kijev közötti hírszerzési partnerség Ukrajna önvédelmi képességének egyik alappillére. A CIA és más amerikai hírszerző ügynökségek hírszerzési információkat szolgáltatnak a célzott rakétacsapásokhoz, nyomon követik az orosz csapatok mozgását, és segítenek a kémhálózatok támogatásában.

A partnerség azonban nem háborús teremtés, és nem is Ukrajna az egyetlen haszonélvező 

– írja a The New York Times. Az amerikai lap hosszú tényfeltáró cikkben mutatja be az évtizedes együttműködést a CIA és Ukrajna között, amely mára Kijevet Washington egyik legfontosabb hírszerzési partnerévé tette a Kremllel szemben.

A The New York Times bemutat egy lehallgatóállomást egy ukrán erődben, amely 

Egyike annak a 12 titkos kémbázisnak, amit az elmúlt nyolc évben épített ki a CIA Ukrajnában, miután az ukránoknak sikerült elnyerniük az amerikaiak bizalmát. 

2016 körül a CIA elkezdett kiképezni egy elit ukrán kommandóegységet, amely a 2245-ös egység néven ismert, és amely orosz drónokat és kommunikációs eszközöket foglalt le, hogy a CIA technikusai visszafejthessék azokat, és feltörhessék Moszkva titkosítási rendszereit. Az egység egyik tisztje Kyrylo Budanov volt, aki ma az ukrán katonai hírszerzést vezető tábornok.

A CIA segített kiképezni az ukrán kémek új generációját, akik Oroszországon belül, Európa-szerte, Kubában és más olyan helyeken tevékenykedtek, ahol az oroszok nagy számban vannak jelen.

A kapcsolat annyira mélyen gyökerezik, hogy a CIA tisztjei egy távoli nyugat-ukrajnai helyszínen maradtak, amikor a Biden-kormányzat evakuálta az amerikai személyzetet az Oroszország 2022. februári inváziója előtti hetekben. Az invázió során a tisztek kritikus fontosságú hírszerzési információkat továbbítottak, többek között arról, hogy Oroszország hol tervez csapásokat, és milyen fegyverrendszereket fognak használni.

Nélkülük nem lett volna módunk ellenállni az oroszoknak, vagy legyőzni őket 

– mondta Ivan Bakanov, aki akkoriban az ukrán belföldi hírszerző ügynökség, az SZBU vezetője volt.

Ennek a hírszerzési partnerségnek a részletei egy évtizeden át szigorúan őrzött titkok voltak, a The New York Times azonban sok részletet nyilvánosságra hozott. Mint írják, most ezek a hírszerző hálózatok fontosabbak, mint valaha, mivel Oroszország támadásba lendült, Ukrajna pedig egyre inkább függ a szabotázstól és a nagy hatótávolságú rakétacsapásoktól, amelyekhez kémekre van szükség messze az ellenséges vonalak mögött. És ezek egyre nagyobb veszélyben vannak: 

Ha a republikánusok a kongresszusban megszüntetik a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, a CIA-nak vissza kell vonulnia.

Az ukrán vezetők megnyugtatására William J. Burns, a CIA igazgatója múlt csütörtökön titkos látogatást tett Ukrajnában, amely a tizedik látogatása volt az invázió óta.

A kezdetektől fogva egy közös ellenfél – Vlagyimir Putyin orosz elnök – hozta össze a CIA-t és ukrán partnereit. Putyin egyébként már régóta a nyugati hírszerző ügynökségeket vádolja Kijev manipulálásával és az ukrajnai oroszellenes érzelmek szításával.

Egy magas rangú európai tisztviselő szerint 2021 vége felé Putyin éppen azt mérlegelte, hogy elindítsa-e a teljes körű inváziót, amikor találkozott az egyik legfontosabb orosz kémszolgálat vezetőjével, aki elmondta neki, hogy a CIA a brit MI6-szel együtt ellenőrzi Ukrajnát, és a Moszkva elleni műveletek támaszpontjává alakítja.

A Times nyomozása azonban megállapította, hogy Putyin tanácsadói félreértettek egy kritikus dinamikát. A CIA nem nyomult be Ukrajnába, mert 

az amerikai tisztviselők gyakran vonakodtak attól, hogy teljes mértékben összekapcsolódjanak, attól tartva, hogy az ukrán tisztviselőkben nem lehet megbízni, és hogy provokálják a Kremlt.

Az ukrán hírszerzési tisztviselők egy szűk köre azonban „szorgalmasan udvarolt a CIA-nak”, és fokozatosan létfontosságúvá váltak az amerikaiak számára. 

2015-ben Valerij Kondratiuk tábornok, az ukrán katonai hírszerzés akkori vezetője találkozott a CIA helyettes állomásfőnökével, és átadott egy halom szigorúan titkos aktát.

Ez az első adag az orosz haditengerészet északi flottájára vonatkozó titkokat tartalmazott, beleértve a legújabb orosz atom-tengeralattjáró-tervek részletes adatait. Hamarosan CIA-tisztek csapatai hagyták el rendszeresen az irodáját dokumentumokkal teli hátizsákokkal.

Megértettük, hogy meg kell teremtenünk a bizalom feltételeit 

– mondta Kondratiuk tábornok.

2016 után a kapcsolatok fokozatosan elmélyültek. 

„A kapcsolatok egyre csak erősödtek, mert mindkét fél értéket látott benne, és az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége – az ottani állomásunk, az Ukrajnából indított művelet – lett a legjobb információforrás Oroszországról” – mondta egy korábbi magas rangú amerikai tisztviselő. Mint fogalmazott: „Nem tudtunk betelni vele”.

Borítókép: A CIA szimbóluma a CIA főhadiszállás padlóján (Fotó: Getty Images / Charles Ommanney)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.