Fennakadások nélkül zajlik az orosz választás

Az Oroszországi Föderáció Központi Választási Bizottságának információs központjában közölt adatok szerint a szavazás rendben zajlik. A szavazók részvétele az elnökválasztáson a szavazás első napján tíz óráig 5,66 százalékos volt.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 03. 15. 11:32
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. március 15-én közzétett felvételen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (r) és Valerij Geraszimov, a hadsereg vezérkari főnöke szavaz az orosz elnökválasztáson. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-én megkezdődött az orosz elnökválasztás. A következő három napban döntenek az oroszok a következő államfőről. Az elnökválasztás egyértelmű esélyese a jelenlegi államfő, Vlagyimir Putyin.

A moszkvai idő szerint 12.05-kor közzétett adatok szerint a szavazókörökben 5,66 százalékos volt a részvétel.

Az emberek egy mobil szavazóhelyiségben adták le szavazataikat az orosz elnökválasztás előrehozott szavazása során az orosz-ukrajnai háború közepette, 2024. március 10-én, Donyeck régióban, Ukrajnában. Stringer / Anadolu ( Fotó: STRINGER / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Az emberek egy mobil szavazóhelyiségben adták le szavazataikat az orosz elnökválasztás előrehozott szavazása során az orosz-ukrajnai háború közepette, 2024. március 10-én, Donyeck régióban, Ukrajnában (Fotó: AFP/Anadolu/Stringer)

A legutóbbi 2018-as orosz elnökválasztáson a részvétel tíz órakor 16,55 százalékos, 12 órakor 34,72 százalékos, 17 órakor pedig 51,9 százalékos volt, számolt be a RIA Novosztyi, de akkor a szavazás egy napig tartott.

Korábban megírtuk, hogy a mostani az első olyan elnökválasztás Oroszországban, amelyen a korábbi, alacsonyabb szintű szavazások során tesztelt legújabb technológiákat alkalmazzák, így a háromnapos voksolási időszakot is.

A szavazás három napig tart: március 15-én, 16-án és 17-én. Négy, az Orosz Föderáció Központi Választási Bizottsága által nyilvántartásba vett jelölt verseng az államfői posztért: Leonyid Szluckij, Nyikolaj Haritonov, Vlagyiszlav Davankov és a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin.

A miniszterek közül Szergej Lavrov külügyi tárcavezető hagyományosan egy moszkvai iskolában szavazott. Lavrov köszöntötte a szavazóhelyiségbe érkező választópolgárokat és a választási bizottság tagjait is.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2024. március 15-én közzétett anyagból készült felvételen Szergej Sojgu (j) orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov hadsereg vezérkari főnöke szavaz az orosz elnökválasztáson (Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.