Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nógrádi György: A francia politika ön- és közveszélyes

Emmanuel Macron szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe mint egy erős és nagy francia elnök, szeretné átvenni a hatalmat a meggyengült Németországtól is Európában, ám egyikre sincs túl sok esély a jelenlegi helyzetben. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

2024. 03. 07. 8:38
EGYPT-FRANCE-DEFENCE-ARMY Fotó: LUDOVIC MARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország az elmúlt időszakban drasztikusan csökkentette az Afrikában állomásozó katonái számát. Mindeközben viszont Emmanuel Macron a hetekben arról beszélt, hogy ha kell, akkor nyugati katonákat kell bevetni ukrán földön, miközben nemrég nyilvánosságra hozták, hogy mennyi fegyverrel támogatják Kijevet. Amiből kiderült, hogy bár sokkal kevesebbel, mint Németország, ám ezt azzal magyarázták, hogy sokkal minőségibb az, amit ők szállítanak, mint amit a németek. 

A francia politika alapja mindig is az volt, hogy erősebbnek kell lenni Németországnál

 − mondta el lapunk megkeresésére Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette, Macron szeretne a történelembe bevonulni mint nagy elnök, de ezt nem tudja megtenni Afrikából. Niger nemrég ráadásul bejelentette, hogy nem küld francia katonai képzésre több katonát, és még a katonai attaséjüket is visszahívták Franciaországból.

Élet-halál harc folyik a befolyási övezetekért a Száhel-övezetben, a franciák kiszorultak a saját volt gyarmataikról, a kínai, orosz, amerikai befolyás pedig egyre csak nő 

− emlékeztetett a szakértő.

Nógrádi György kifejtette, hogy Macron terve az, hogy valamilyen módon elősegítse azt a vitát, miszerint lehet-e csapatokat küldeni Ukrajnába. A szakértő hozzátette, hogy erre mindössze két ország válaszolt igennel, a többi nemmel. Azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy Macron nem von vissza semmit. 

A francia politika szeretne Európa vezetője lenni, de nem tudják elérni, és emiatt olyan diplomáciai lépéseket tesznek, amelyek ön- és közveszélyesek 

− emelte ki a szakértő. 

A francia politika azt mondja, hogy ha kell, küldjünk a frontra nyugati katonákat, aminek a vége egy harmadik világháború lenne. Az amerikai védelmi miniszter egy nappal ezelőtt azt mondta, hogy ha Ukrajna vereséget szenved, akkor a NATO-nak kell felvennie a harcot az oroszokkal, aminek nincs sok értelme. A NATO erői sokkal erősebbek, mint Oroszország. 

Lényegében oda jutunk el, hogy Macron szeretné átvenni Európa vezetését a meggyengült németektől, amire viszont nincs meg a gazdasági erejük sem

− húzta alá Nógrádi. Emlékeztetett, „Franciaország nem Franciaország, ha nem áll az élen” − fogalmazta meg Charles de Gaulle korábbi francia elnök, az akkor amerikai elnök, Johnson azonban akkor úgy reagált, hogy De Gaulle szeretne annyira erősnek mutatkozni, mint amennyire gyenge.

A szakértő ugyanakkor hozzátette, Franciaország ma rendkívüli katonai erővel bír, a Biztonsági Tanács állandó tagja, és az Európai Unió egyetlen atomhatalma, de senkivel nem hajlandó ezt megosztani − magyarázta Nógrádi György. 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök. (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.