Így trükköznek az ukrán férfiak, hogy elkerüljék az orosz–ukrán háborút

Az orosz–ukrán háborúban az ukránok egyre csak fogyatkoznak a harctereken, az utánpótlást pedig nagyon nehezen tudják megoldani. Nem segít rajtuk az sem, hogy nagyon sokan trükköznek, hogy elkerüljék a háborút.

2024. 04. 06. 14:27
Az ukrán férfiak cseles módszerekkel próbálják elkerülni, hogy az orosz–ukrán háború frontjára kerüljenek (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer hadköteles ukrán férfi használja ki az ország hadiállapotra vonatkozó törvényének egyik kiskapuját. A férfiak fogyatékos nőket vesznek feleségül, hogy elkerüljék a besorozást az orosz–ukrán háborúba.

Az ukrán NGL Media nyomozása mélyre ásott ebben az ügyben, és kiderült, hogy ez a módszer egyre gyakoribbá válik Ukrajnában. Az ukrán férfiak egyre több módszert találnak arra, hogy elkerüljék a mozgósítást és elmeneküljenek az országból.

Forrás: NGL Media

A magát független korrupcióellenes központként leíró platform elmerült a Facebook- és Telegram-csoportok világában, ahol a férfiak házassági ajánlatokat tesznek közzé, amelyekre válaszul a fogyatékkal élő nők meghatározzák, hogy milyen összegért cserébe hajlandóak megházasodni velük. A közvetítők pedig igyekeznek összekötni a párokat a fizetség egy részéért cserébe.

A színlelt házasságok Ukrajnában nem büntethetők, így a rendszer teljesen legális, bár azok, akik anyagi haszonszerzés céljából próbálják megkönnyíteni az ilyen megállapodásokat, ingatag lábakon állnak.

Az ilyen lehetőségeket kínáló platformok nem finomkodnak. Az NGL Media több csoportot is talált „Kamuházasság”, „Kamuházasság Odessza” és „Randevú Kijev” címmel, ahol rendszeresen tesznek közzé hirdetéseket.

A potenciális házastárs fogyatékossága fontos tényező az ilyen megállapodásokban, mivel ez kiskaput teremt a mozgósítási rendszerben, így elkerülhető, hogy valaki az orosz–ukrán háború frontjára kerüljön. Azok, akik közeli hozzátartozói egy fogyatékkal élő személynek, halasztást kaphatnak a katonai szolgálat alól, sőt a fogyatékkal élő hozzátartozójukkal együtt ki is léphetnek az országból a határokon.

Számos más kiskapu is létezik, többek között az, hogy papíron beiratkoznak egy egyetemi oktatásra. Egy másik módszer, hogy a házastársak papíron elválnak, majd a gyermekük apja a sorkatonaság elkerülése érdekében igényt tart a kizárólagos felügyeleti jogra.

Mások számára azonban általában elegendő a körülbelül háromezer euró kifizetése ahhoz, hogy egy fogyatékkal élő nőt elvegyenek, és ezzel ugyanazt az eredményt érjék el.

Az NGL Media saját akciót hajtott végre, és megpróbálta kiházasítani egyik újságíróját, hogy megnézze, hogyan működik a rendszer. Hirdetéseket adott fel több, ilyen szolgáltatásokat kínáló közösségi médiacsoportban. Hamarosan felvette a kapcsolatot egy közvetítővel, egy Margarita Belova nevű transznemű nővel, aki több potenciális házassági jelölt fotóját is átadta.

Később, amikor az újságíró megkérdezte Belovát, hogy nyilatkozik-e a gyakorlatban való részvételéről, azt válaszolta:

Nem mondanám, hogy annyira sokat csinálom. Fogyatékkal élő nők és férfiak keresnek meg, és segítek nekik, csak továbbítom az elérhetőségeket, összehozom őket. Természetesen pénzért csinálom. Bemutatom őket, aztán megállapodnak egymással, összeházasodnak. Ennél a pontnál véget ér az én közreműködésem

– tette hozzá.

Tapasztalataim szerint száz olyan katona esetéből, aki családi okokra hivatkozva kér felmentést, 95 esetben ezt a kiskaput használják fel. A mentességhez elég, ha ilyen házasságban élnek

– magyarázta Jevhen Filipets, az NGL Media által megkérdezett ügyvéd. Azok azonban, akik anyagi előnyökért próbálják kijátszani a rendszert, büntetőjogi felelősségre vonást kockáztatnak, és több olyan eset is van, amikor közvetítőket és nőket ítéltek el ilyen megállapodások elősegítése miatt.

Valójában szinte lehetetlen bebizonyítani, hogy a házasság hamis, ez csak bírósági határozattal lehetséges. Az egyik házastársnak pedig joga van bírósághoz fordulni, hogy az ilyen házasságot hamisnak ismerjék el. De ilyen körülmények között nyilván senki sem fog ehhez folyamodni. Az ukrán emberek nagyon találékonyak

– tette hozzá Filipets.

Borítókép: Az ukrán férfiak cseles módszerekkel próbálják elkerülni, hogy az orosz–ukrán háború frontjára kerüljenek (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.