Orosz szakértő: Az orszki gát építésénél nem vették figyelembe az egy évszázaddal ezelőtti árvizeket + videó

Az oroszországi Orszkban lévő gát azért nem állt ellen egy nagy árvíznek, mert az építésénél nem vették figyelembe az ezen a területen egy évszázaddal ezelőtti történelmi árvizeket – jelentette ki szerdán Valerij Zemcov, a földrajztudományok doktora, a Tomszki Állami Egyetem hidrológiai tanszékének professzora.

Forrás: MTI2024. 04. 10. 10:01
Mentőalakulatok tagjai gumicsónakkal segítenek az idősek evakuálásában az oroszországi Orszkban, a kazah határ közelében pusztító árvíz idején 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Urál-hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál-folyó szintje pénteken pár óra alatt több métert emelkedett, és átszakította az Orszknál épített gátat. A létesítményt legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására építették, az Urál-folyó a hegyekben elolvadt víz érkezése miatt viszont 9,6 méteresre duzzadt fel.

Ilyen árvíz az Urálban utoljára körülbelül száz évvel ezelőtt volt. Mindenki elfelejtette, hogy ilyen magas is lehet a vízállás ott. Ezért a gátakat nem ilyen mértékű vízszintemelkedésre tervezték. Amikor ez a helyzet bekövetkezett, nem tudtak mit tenni – a víz túlcsordult a gátakon, és mindent elöntött, amit csak lehetett

− mondta Zemcov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Úgy vélekedett, az idei árvíz az Urálban amiatt történt, hogy a területen nagy mennyiségű hó esett, és tavasszal erős felmelegedés volt. Ezért a hó gyorsan elolvadt, és a folyó kilépett medréből.

A szakértő megjegyezte, hogy a globális felmelegedés miatt az ilyen természeti csapások gyakrabban fordulhatnak elő, többek között az Urálban is.

Az Orenburgi terület második legnagyobb városában, Orszkban április 6-án éjjel szakadt át a gát. A víz a területen 12 800 házat és 14 900 telket öntött el. 7700 embert, köztük 1707 gyereket menekítettek ki − számolt be a regionális kormány sajtószolgálata.

Az árvízhelyzet Orszkban a legsúlyosabb, ahol 6793 lakóház áll vízben, és 2616 embert evakuáltak.

A régióban szövetségi szintű rendkívüli állapotot hirdettek. Az árvíz tetőzése az Urál-folyó partján fekvő Orenburgban szerdán várható.

 

Borítókép: Mentőalakulatok tagjai gumicsónakkal segítenek az idősek evakuálásában az oroszországi Orszkban, a kazah határ közelében pusztító árvíz idején 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.